Annick Wilmotte / Chercheuse Qualifiée FRS-FNRS

Université de Liège / Microbial ecology and taxonomy

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Zorgen: Ik werk voornamelijk aan de microbiële diversiteit in de poolgebieden. Het is duidelijk dat klimaatverandering en menselijke invloed een belangrijke invloed hebben op de functie van ecosystemen, de biodiversiteit van dieren en planten en het risico van invasie door niet-inheemse soorten. In het Noordpoolgebied worden de menselijke populaties sterk beïnvloed in hun levensstijl en cultuur. Dit wordt nog verergerd door de vervuiling door zware metalen, koolwaterstoffen, kunststoffen, maar ook door de visserij, het toerisme en de exploitatie van minerale hulpbronnen (in het noorden). Met de opwarming van het klimaat zullen er meer giftige cyanobacteriële bloei in meren ontstaan. Als bioloog begrijp ik de risico’s van het IPCC-rapport.
Ten uitvoer gelegde veranderingen: Ik ben gestopt met het gebruik van vliegtuigreizen voor vakanties en vlieg alleen voor mijn werk. In 2018 ben ik met de trein naar congressen in Wenen en Davos gegaan. Tijdens wetenschappelijke bijeenkomsten stel ik altijd voor om een aantal videoconferenties te integreren om aan deze vorm van communicatie te wennen. Thuis heb ik zonnepanelen geïnstalleerd en natuurlijk materiaal gebruikt voor isolatie en klei. Ik heb mijn elektriciteitsleverancier vervangen door een coöperatie die groene energie verkoopt en gepromoot werd door Greenpeace (Cociter). Ik ben lid van een GAC (Groupe d’Achat Commun) om meer lokaal geproduceerd voedsel te eten en ik koop de rest in een biologische winkel, trachtend om afval te minimaliseren. Ik ben ook lid van de vereniging Nature et Progrès en we organiseren bijeenkomsten over onderwerpen als de overgang, nulafval, etc….. Ik wil mijn auto vervangen door een elektrische fiets om naar het werk te komen.
Moeilijkheden: Voor de mobiliteit is er geen fietspad tussen mijn huis en de campus, en niet voldoende treinfrequentie tijdens het weekend. Belangrijkste veranderingen die wenselijk zijn: – Verschuiving van het beschouwen van aardse hulpbronnen als oneindig exploiteerbaar en winstbron voor particuliere bedrijven zonder rekening te houden met de impact van ecosystemen (inclusief menselijke) – Meer financiering voor onderzoek naar hernieuwbare energie en materialen, sociaaleconomische acceptatie van de overgang – Steun voor een betere lokale landbouwproductie zodat boeren en groente- en fruitproducenten een behoorlijk inkomen kunnen hebben. Ondersteuning van agro-ecologische praktijken, agrobosbouw en benaderingen die het leven in de bodem respecteren,

  • Tegengaan van publiciteit voegt de koolstofkosten van al onze activiteiten toe en kwantificeert deze.
  • Integreer in scholen het begrip van ecologische relaties, circulaire economie, integratie van de mens in de natuur…..
  • Besteed aandacht aan sociale rechtvaardigheid en solidariteit, aangezien dit de sleutel is tot de acceptatie van veranderingen, en geef mensen de instrumenten om hun overgang en toekomst in een veranderende wereld te verzekeren.

Originally posted 2018-05-04 08:35:59.

%d bloggers vinden dit leuk: