Bertrand Hespel / Professor of philosophy

UNamur / Master in physics and Ph.D. in philosophy

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik woon met mijn familie in een voetgangersstad. Ons huis is goed geïsoleerd, verwarmd met aardgas, bedekt met zonnepanelen en voorzien van “groene” elektriciteit. Al onze lampen zijn energiezuinig en gaan alleen aan wanneer dat nodig is. Omdat wij de voorkeur geven aan douches, is de badkuip ongebruikt. We hebben nog nooit meer dan één auto met een kleine motor en een kleine motor met mate gebruikt. We reizen weinig, en zeer zelden, met het vliegtuig. We voorkomen dat we te veel afval produceren, sorteren het en proberen ons gezond te voeden. Sinds enige tijd eten we minder, en vooral veel minder vlees. Met de nadruk op kwaliteit in plaats van op kwaliteit, betrekken we voornamelijk winkels die lokale producten met een “bio”-label verkopen. Sinds we de lening uit ons huis hebben afgelost, wordt een deel van ons spaargeld toevertrouwd aan een bank die beweert respect te hebben voor het milieu. Zo snel als we kunnen, geven we openlijk uiting aan onze bezorgdheid over de klimaatverandering. Enz.
Om dit alles schriftelijk vast te leggen, zeg ik tegen mezelf dat het aannemen van een dergelijke levenswijze het minste is wat je kunt verwachten van iemand die, zoals ik, het verslag-Meadows heeft gelezen toen het in 1972 werd gepubliceerd, zich altijd bewust is geweest van de toestand van onze planeet en in een van de rijkste landen ter wereld leeft. Geen van deze keuzes heeft nooit de geringste inspanning of zelfs maar de minste aandacht gevergd. Bovendien laten ze, zelfs samen genomen, geen uitzonderlijke vastberadenheid zien: vele anderen doen evenveel, en soms zelfs meer, dan ik. Tot slot – en dit is niet het minste verontrustende – is deze opzettelijk ecologische houding wanhopig bespottelijk laag en zou dat ook zo blijven als ik ervoor zou kiezen om haar verder te benadrukken en zou besluiten om bijvoorbeeld mijn ecologische maar ook mijn auto in te ruilen voor een elektrische auto, nooit meer het vliegtuig te nemen, veganistisch te worden of zelfs maar op het platteland te gaan wonen om mijn familie van mijn groentetuin en mijn boomfruit te voeden. En dit omdat al deze acties te beperkt en te laat zijn of zullen zijn, en omdat, als gevolg van de halsstarrigheid in het beschouwen van de wetten van de economie als natuurwetten, de meeste mensen gedoemd zijn om te vechten om te overleven en niet om de planeet kunnen geven.
Wat dwingt mij vandaag toe te geven dat de meest radicale onder ons waarschijnlijk gelijk hebben wanneer zij beweren dat alleen een wereldwijd verbod op degroei en solidariteit, dat gezamenlijk is ontworpen en opgelegd, het ergste kan voorkomen.

Originally posted 2019-02-17 02:28:27.

%d bloggers vinden dit leuk: