Xavier Fettweis / FNRS Research Associat

ULiège / PhD in climatology: regional climate modeling and polar regions

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

 1. Mijn belangrijkste zorgen over de klimaatverandering in mijn onderzoek zijn het smelten van de Groenlandse ijskap en de daarmee samenhangende effecten op de stijging van de zeespiegel en de oceaancirculatie in de Atlantische Oceaan.
 2. Met als doel mijn ecologische voetafdruk te verkleinen,
  => We hebben ervoor gekozen om dicht bij ons werk te wonen in de stad Luik en niet op het platteland rond Luik of in de Ardennen (terwijl ik deze regio leuk vind) om onze dagelijkse verplaatsingen met de auto te beperken. Bovendien hebben we geïnvesteerd om ons huis beter te isoleren.
  => bij goed weer neem ik de tijd om met de fiets naar de universiteit te komen, zelfs ik moet de Sart-Tilman heuvel beklimmen! Hoewel er enkele investeringen zijn gedaan in het fietspad van Angleur naar Sart-Tilman, blijft het doorkruisen van de Luikse stad met de fiets gevaarlijk vanwege het ontbreken van fietspaden.
  => Ik gebruik maximaal de trein/TGV als ik naar een andere universiteit (in BE, FR, NL, …) moet voor een vergadering. De trein laat toe om te werken of kranten te lezen. Ik betreur het echter dat het treinkaartje soms erg duur blijft ten opzichte van low-cost maatschappijen of dat het “trein”-alternatief soms een paar keer te veel tijd in beslag neemt. Dat is bijvoorbeeld het geval als ik naar het centrum van Météo France in Toulouse moet gaan. Het vliegticket zou veel duurder moeten zijn en de trein heeft nog steeds grote investeringen nodig om zijn concurrentievermogen te verbeteren.
  => Ik sorteer mijn afval volledig. Het is waar dat we al de mogelijkheid hebben om de blauwe zak PMC te gebruiken, maar in de recyclingparken zijn er veel meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld de vaste kunststof. Hoewel de aanwezigheid van een recyclagepark, betreur ik het dat er nog steeds veel wilde stortplaatsen van afval in de natuur rond Luik zijn.
  => bij mijn aankopen geef ik, wanneer het mogelijk is, voorrang aan de lokaal/Belgische producten om het transport te beperken, in het bijzonder voor fruit, groenten, ….. . Ik betreur echter dat het soms moeilijk is om de herkomst van de producten te achterhalen en dat sommige buitenlandse producten goedkoper zijn dan Belgische producten terwijl ze een grotere ecologische voetafdruk hebben. De producten moeten worden belast in fct van hun ecologische voetafdruk en niet met een vaste BTW.

Originally posted 2019-02-11 18:30:21.

%d bloggers vinden dit leuk: