Claude Croizer / Environment advisor

Enabel / International development

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

De afgelopen 20 jaar heb ik gewerkt op het gebied van internationale ontwikkeling. Mijn belangrijkste zorgen, gebaseerd op een groot aantal veldmissies, houden verband met de achteruitgang van het bosareaal, de natuurlijke habitats en de biodiversiteit en, in steden, met de dringende behoefte aan aangepaste systemen voor het beheer van water en vast afval.

Het is eerlijk genoeg om de milieu-uitdagingen in acht te nemen, maar het is veel minder eenvoudig om de bezorgdheid in daden om te zetten. Als burger ben ik van mening dat elke verkiezing, ongeacht het niveau (lokaal, regionaal, nationaal of Europees), een kans is voor potentiële leiders om hun mening te uiten en hun steun te geven aan potentiële leiders die blijk geven (en aantonen) van werkelijke belangstelling en ambitie voor een groenere wereld. Op een meer individuele basis, binnen het gezin, probeer ik duurzame transportmiddelen zoals de fiets en de metro te bevorderen en het autogebruik te beperken. We hebben onze eigen compost die we in de tuin gebruiken en produceren zelfgemaakte gelei. We kopen ook groente en fruit op de lokale markt om lokale producenten te promoten en plastic zakken te beperken. We hebben speciale aandacht besteed aan de isolatie van ons huis en hebben de verwarming beperkt tot een comfortabele 19-20°C.
Het veranderen van je manier van leven en het beperken van het verbruik is echter geen fluitje van een cent. Ik geloof dat de eerste moeilijkheden waarmee we te maken hebben, onze eigen gewoonten en ons eigen mentale kader zijn. Het is erg verleidelijk om een paar dagen te vliegen (vakantie/seminaries/vergadering) in plaats van alternatieven te vinden (trein/conferentiegesprekken). Het verminderen van de vleesconsumptie, minder kopen, lokaal kopen, hergebruiken, tweedehands kopen, …. vergen vaak inspanningen voordat ze geïntegreerd worden en alternatieve manieren van consumeren worden. Na verloop van tijd verandert er echter iets, maar ik zou vandaag de dag niet meer overwegen om mijn auto mee te nemen naar het werk, hoewel ik dat 15 jaar geleden al deed.
Belangrijke veranderingen op politiek niveau is een lastige vraag. Als je je concentreert op het globale niveau, dan is dat het hele economische systeem dat in onbruik raakt: de concurrentie tussen staten en tussen individuen, de wil van sommigen om meer te werken om meer te verdienen terwijl anderen werkloos blijven….Lokaal, sprekend voor België, ben ik erg onder de indruk van de nieuwe generatie die zich inspant om de lijnen te laten bewegen op het politieke toneel, de druk van de straat en van de stemmingen zijn 2 majors bestuurders van politici. Het is meer dan tijd om een nieuw economisch model uit te vinden dat de mensheid met de natuur kan verzoenen, fatsoenlijke banen kan voorstellen en de levenskwaliteit kan benadrukken vooraleer blinde consumptie.

Originally posted 2018-05-29 07:13:21.

%d bloggers vinden dit leuk: