Olivier De Schutter / Professor

CPDR-UCLouvain / Law

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik werk al meer dan tien jaar aan landbouw- en voedselkwesties en ik ben daarom bijzonder gevoelig voor de kwesties van bodemaantasting en erosie van de biodiversiteit. Er zijn manieren om te eten die de gevolgen van onze voeding voor deze bedreigingen kunnen verzachten. Ik ben vegetariër, maar ik erken het belang van grasland als koolstofput en de positieve functie die sommige vormen van landbouw kunnen vervullen in goed beheerde agro-ecologische systemen; ik eet zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden; ik ben aangesloten bij een solidaire groep van boerenlandbouw (GASAP), die overtuigd is van het belang van boerenlandbouw en de diensten die het ons biedt, wil belonen. In principe verhuis ik alleen met de fiets of met het openbaar vervoer, behalve wanneer het gebruik van de auto essentieel is, voor avondconferenties op slecht verbonden locaties.
Ik vlieg niet meer, en inderdaad, na een klein duwtje van een journalist, heb ik die belofte openbaar gemaakt.
Dit zijn kleine gebaren, die ik niet als offers zie. Ze verminderen de pijn die veroorzaakt wordt door de cognitieve dissonantie die we anders ervaren tussen ons bewustzijn van de bedreigingen en de routines waarin we zijn opgesloten. Dergelijke kleine stappen dragen ook bij tot de verandering van de sociale normen, die beleidsmakers op alle bestuursniveaus ertoe kunnen aanzetten de moedige beslissingen te nemen die onze huidige situatie vereist. En deze zoektocht naar samenhang geeft betekenis aan wat we doen, aan wat we preken.

Originally posted 2019-04-13 12:32:25.

%d bloggers vinden dit leuk: