Roy Remmen / Professor Department of Primary and Interdisciplinary Care

Centre for General Practice
Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen,
University of Antwerp, Belgium / Primary health care

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik ben voorzitter van de afdeling Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg aan de Universiteit Antwerpen. Als hoogleraar huisartsgeneeskunde en gastprofessor aan de Universiteit van Hasselt is mijn passie het vinden van de beste manieren om eerstelijnsgezondheidszorg te leveren aan mensen en de gemeenschap. Ik heb meer dan 30 jaar ervaring in een interdisciplinaire eerstelijnsgezondheidszorg (huisartsen, assistenten, verpleegkundigen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers) in een landelijke opleidingspraktijk aan de grens van België en Nederland. Dit geeft mij kennis van de belangrijke relevante onderwerpen voor onderzoek.
Wat de eerstelijnsgezondheidszorg betreft, zijn er een aantal kwesties die professionals in de eerstelijnsgezondheidszorg onder hun patiënten en gemeenschappen waarnemen. Minder groen heeft bijvoorbeeld invloed op het psychologisch welbevinden. Geluidshinder en luchtvervuiling zijn vooral belangrijk in België (en in de regio Antwerpen in het bijzonder) en worden vaak in de spreekkamer van huisartsen gebracht. Verwarming in de huizen en steden wordt nu een groot probleem, vooral voor onze meest kwetsbare bevolkingsgroepen zoals de zeer oude en jonge.
Met de hulp van de Provincie Antwerpen hebben we een leerstoel opgericht die de relatie tussen de natuurlijke omgeving en de eerstelijnsgezondheidszorg onderzoekt en onderwijst. We streven ernaar om studenten en academici erbij te betrekken. Hoewel ik ongeveer 65 km van de academische afdeling woon, maak ik gebruik van het openbaar vervoer en van drie fietsen (een speedpedelec, een plooibare en een stadsfiets) in verschillende configuraties om me te verplaatsen in Antwerpen, Vlaanderen, België en Europa.
Ik denk dat de tijd rijp is om onze natuurlijke omgeving en onze eigen publieke rol als model op de agenda te krijgen. Zo neem ik bijvoorbeeld heel vaak mijn soepele fiets mee naar mijn afdeling en de leslokalen en hoop ik de houding van mijn studenten en collega’s te modelleren. Ik denk graag globaal, maar handel lokaal: dat is mijn manier om verder te gaan en in de tussentijd moeten we onze beleidsmakers blijven beïnvloeden en hun nieuwe bewijzen leveren ter ondersteuning van hun strategieën.

Originally posted 2019-04-20 16:33:48.

%d bloggers vinden dit leuk: