Daniele Da Re / PhD student

ELIC, UCLouvain / Ecology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als ecoloog ben ik geïnteresseerd in het bestuderen en begrijpen van de relaties tussen verschillende soorten en het milieu, waar we allemaal in leven. Zoals in het laatste IPCC-rapport nog eens werd opgemerkt, heeft de klimaatverandering niet alleen gevolgen voor tropische soorten ver weg van ons, maar ook voor de onze. Het is een feit waar we allemaal mee te maken hebben.
Onze levensstijl heeft echter invloed op de aarde, ook al is het rapport The Limits to Growth 47 jaar geleden gepubliceerd, we hebben onze manier van leven niet zo veel veranderd als we hadden moeten doen.
We kunnen allemaal een stap vooruit doen voor een duurzamere samenleving. Persoonlijk heb ik de afgelopen 8 jaar besloten om mijn routine geleidelijk aan te veranderen om het duurzamer te maken: Ik heb de vleesconsumptie drastisch verminderd, ik koop bewust, probeer alleen lokale en seizoensgebonden producten te kiezen en onnodige dingen te vermijden, ik verminder waterverspilling en probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dit zijn echt veelvoorkomende duurzame keuzes, maar ik ben er zeker van dat iedereen zijn eigen weg kan vinden. Het is moeilijk om de consumentenmantel van het dagelijks leven uit te doen en de verleiding van snelle, goedkope en niet-duurzame oplossingen is overal aanwezig.
Ik vind echter een aantal interessante (positieve) effecten op mijn dagelijkse routine. Zo voel ik me bijvoorbeeld beter en productiever als ik meestal vegetarische of veganistische maaltijden heb genuttigd. Het gebruik van het openbaar vervoer stelt me in staat om de tijd te vinden om een boek (of een ebook, om papierverspilling te voorkomen) te lezen en minder, van boer tot bord en gerecyclede producten te kopen, had ook een positief effect op mijn portemonnee. In feite heb ik geleidelijk aan kleine veranderingen in mijn dagelijks leven ervaren die me uiteindelijk tot een verandering van perspectief brachten van wat werkelijk waardevol is. Minder is meer is een mooie slogan en het kan helpen om ieders inspanningen aan te pakken. Ieder van ons, onafhankelijk van zijn leeftijd, kan bijdragen aan het verminderen van zijn of haar impact op de beperkte hulpbronnen van onze planeet.
Ecologische initiatieven kunnen alleen een zaak van de hogere klassen en overheden lijken, en bovendien kan het nationale en internationale duurzame beleid ver van het gemeenschappelijke leven af lijken te staan. We moeten ons er echter van bewust zijn dat we als individuen een politiek en economisch gewicht hebben, dat we moeten gebruiken om onze samenleving tot duurzame gewoonten aan te zetten, voor ons en alle andere soorten op deze planeet, in het besef dat elke verandering bij onszelf begint.

Originally posted 2019-01-08 06:47:39.

%d bloggers vinden dit leuk: