Lucien Bettendorff / Research Director F.R.S.-FNRS

Uliege / Biochemistry, Neurochemistry

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik denk niet dat er specifieke milieukwesties zijn die specifiek betrekking hebben op mijn vakgebied, maar ze komen overeen met alle gebieden van de biologische, chemische en biomedische wetenschappen, maar hier is duidelijk één punt dat mij doet reageren. Toen ik in het veld begon, gebruikten we bijna uitsluitend glaswerk en geen plastic, zelfs niet in de celcultuur. Ik zeg niet dat het wenselijk is om terug te komen op een volledig glazen laboratoriumpraktijk, want er moet rekening mee worden gehouden dat glaswerk moet worden geautoclaveerd, wat ook veel energie kost. Ik wil alleen maar benadrukken dat plastic niet iets is wat we al zoveel jaren gebruiken. Toen ik een jonge jongen was, was plastic bijna afwezig in het dagelijks leven. Voor de jongere generatie is het waarschijnlijk moeilijk voor te stellen dat een leven zonder plastic mogelijk is. Het maakt me alleen maar ziek om te zien dat er iets wordt geproduceerd, om vervolgens na een enkele keer gebruik te worden weggegooid, waarvan een groot deel in de oceaan of als afval langs de weg terechtkomt. De oplossing ligt waarschijnlijk in het gebruik van biologisch afbreekbare materialen.
Persoonlijk probeer ik het gebruik van kunststoffen in mijn leven te verminderen. Ik herinner me dat toen ik als jongen in de jaren zestig met mijn moeder ging winkelen. We gingen naar de plaatselijke dorpswinkels: er waren nauwelijks supermarkten in die tijd. Vlees en andere goederen werden verpakt in papier en vervoerd in een stevige handtas die jarenlang kon dienen.
Het lijkt erop dat de belangrijkste boosdoener van de klimaatverandering de landbouw is (in de brede zin van het woord, met inbegrip van ontbossing). Daarom denk ik dat er een aantal dingen zijn die iedereen kan doen: lokaal kopen (geen reden om met wijn uit Australië of rundvlees uit Brazilië te kopen), producten met palmolie en verwerkt voedsel in het algemeen vermijden (dit ook voor je eigen gezondheid), biologisch voedsel bevoorrechten en minder vlees eten.
Ik hou van reizen en dus vertrouw ik op vliegtuigen. Ik probeer mijn CO2-productie te compenseren. Ik denk dat regeringen een belasting op kerosine moeten invoeren, wat op dit moment niet het geval is, wat onaanvaardbaar is.
Ik rijd ook in een plug-in hybride auto. Dit is echter alleen aanvaardbaar als de elektriciteit op een hernieuwbare basis wordt geproduceerd. Ook dit is in wezen de verantwoordelijkheid van de regering. We moeten dus druk blijven uitoefenen op de regering, bijvoorbeeld door de studenten in de manifestaties van donderdag aan te moedigen.

Originally posted 2018-10-28 08:31:48.

%d bloggers vinden dit leuk: