Tim Goedemé / Senior Research Officer / Research Coordinator

University of Oxford; University of Antwerp / Sociology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Het bewijs van de klimaatverandering en de gevolgen ervan is zeer overweldigend, de grenzen van de planeet in termen van biodiversiteit en klimaatverandering zijn overschreden. Als we de temperatuurstijging onder de 1,5 °C willen houden (en er zijn goede redenen om dat te proberen), moeten de inspanningen om de broeikasgasemissies terug te dringen, op alle niveaus (individueel, lokaal, nationaal, internationaal) worden vermenigvuldigd. Het is duidelijk dat dit zowel structurele als persoonlijke veranderingen vereist. We moeten ons echter goed realiseren dat een deel van de structurele verandering die we nodig hebben, gericht zal zijn op het veranderen van individuele beslissingen en gedrag, waardoor het voor ieder van ons gemakkelijker wordt om een manier van leven te leiden die de grenzen van de planeet respecteert (bv. ruimtelijke ordening, beter openbaar vervoer, ….).
Een deel van mijn onderzoek gaat over de mate waarin onze consumptiepatronen moeten veranderen, ook al staan we grote technologische veranderingen toe – en tot nu toe lijkt het erop dat de consumptiepatronen drastisch moeten veranderen, terwijl een algemene daling van de consumptie (vooral onder de rijkere delen van de bevolking) onvermijdelijk zal zijn als we de klimaatcrisis serieus nemen.
Ook al is het niet genoeg, probeer ik al een hele tijd te leven met een relatief lage milieu-impact: Ik ben een levenslange vegetariër die mijn kinderen vegetarisch opvoedt; we hebben geen auto en rijden weinig; we kopen niet te veel kleding; reizen nooit met het vliegtuig voor vakanties; en ik beperk zoveel mogelijk vliegreizen voor het werk. We hebben sterk geïnvesteerd in een veel betere isolatie van onze woning, en ik heb altijd geprobeerd om dicht bij mijn werk te wonen. Ik stem voor partijen die op overtuigende wijze proberen de klimaatuitdaging aan te pakken. We houden onze spaargelden bij Triodos Bank en investeren in Ecopower. Sommige van deze keuzes waren/zijn niet eenvoudig (bv. vegetariër zijn aan het eind van de jaren tachtig, begin jaren negentig; maar een van de moeilijkste dingen is ongetwijfeld niet reizen naar andere continenten, vooral wanneer je omringd bent door mensen die niet hebben bezuinigd op hun reizen naar verre bestemmingen.
Mijn grootste zorg is echter dat er grote ongelijkheden zijn in (1) wie heeft bijgedragen aan de vervuiling; (2) wie lijdt onder de gevolgen; (3) wie de kosten en negatieve gevolgen van het mitigatie- en aanpassingsbeleid draagt; (4) wie het beleid bepaald. Een sleutelonderdeel van de transitie is daarom om de kosten en baten zo eerlijk mogelijk te verdelen, zowel nationaal als internationaal.

Originally posted 2018-05-20 08:23:34.

%d bloggers vinden dit leuk: