Philippe Marbaix / Researcher

Université catholique de Louvain / Climatology – climate changes

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik begon te leren over klimaatverandering in 1993. André Berger had zojuist zijn boek “Le climat de la Terre, un passé pour quel avenir” geschreven. Het was duidelijk dat het klimaat opwarmt en zou blijven opwarmen, en het niveau van opwarming in een typisch “geen actie”-scenario was al vastgesteld op ongeveer 5°C. Ik was ervan overtuigd dat dit serieus genoeg zou zijn om actie te rechtvaardigen, maar ik was sceptischer over wat het Kyoto-protocol (1997) zou kunnen doen: op zijn best een eerste stap. Dankzij Jean-Pascal van Ypersele heb ik in 2007 voor het eerst deelgenomen aan een plenaire vergadering van het IPCC. Het was een schok om te zien dat sommige afgevaardigden zich verzetten tegen wetenschappelijke resultaten alsof er over deze resultaten onderhandeld kon worden!  Recent onderzoek en de reeds waargenomen effecten wijzen erop dat zelfs als de beperking van de opwarming van de aarde tot 2°C veel veiliger zou zijn dan het bereiken van een hoger niveau, deze wellicht niet laag genoeg is om substantiële effecten te voorkomen.

Ik heb nog nooit een auto gehad. Mijn vrouw had ook geen auto en was voorstander van fietsen, dus ook met jonge kinderen konden we zonder auto leven. Dat is niet uitzonderlijk, want veel mensen wonen zonder auto in Brussel en er zijn vele andere oplossingen beschikbaar. Voor de feestdagen denken wij dat er genoeg te ontdekken en te genieten is in Europa. Ik betreur het moment dat we ’s avonds naar het station konden lopen en wakker worden in Zwitserland. Omdat ik geïnteresseerd was in technische zaken, heb ik tijd besteed aan het vinden van manieren om ons energieverbruik thuis te verminderen. Een moeilijkheid is de tijd die het kost: de renovatie van een gebouw is de sleutel tot een laag energieverbruik, maar we moeten nog steeds plannen maken voor de isolatie van ongeveer 1/3 van ons huis…

Waar moet het verbruik stoppen? Hoe kunnen publieke en private investeringen worden gericht op gebieden als duurzame landbouw, renovatie van gebouwen en zeer emissiearme vervoerswijzen?  Is het mogelijk om reclame voor auto’s, vliegvakanties en alles wat slechts een zeer korte levensduur heeft, te verbieden? Ik ben van mening dat het bij het beperken van het verlies aan biodiversiteit en de klimaatverandering een grote uitdaging zal zijn om manieren te vinden om de ongelijkheden te verminderen en de beperkte middelen te delen. Auto’s zullen zelf rijden en repareren, veel andere dingen zullen minder werk vergen. Dit zou prachtig moeten zijn: onze nakomelingen kunnen meer tijd hebben voor vrijetijdsbesteding en activiteiten waar de mens echt nuttig is. Maar in onze wereld betekent het verminderen van het werk dat nodig is om dingen te doen, dat er meer geproduceerd moet worden…. op deze manier doorgaan zou de planeet uitputten.

Originally posted 2018-09-14 09:00:55.

%d bloggers vinden dit leuk: