Agnès NOEL / Professor

Professor and head of cancer research unit / University of Liege

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik coördineer het kankeronderzoek aan de Universiteit van Luik. Ik maak me persoonlijk zorgen over de impact van ons gedrag en onze consumptie (roken, junk food, met pesticiden besmet voedsel, drugs…) op onze gezondheid. Als bioloog ben ik bedroefd en bezorgd over het verlies aan biodiversiteit in het milieu. Onnodig om ver weg te gaan om getuige te zijn van de veranderingen die zichtbaar zijn door een regelmatige observatie van soorten in onze tuin (vogels, insecten, zoogdieren, amfibieën). Sinds meer dan 30 jaar, in ons dagelijks leven, handelen we zoveel mogelijk op verschillende niveaus:

  • Verbruik: Om te winkelen, geven we de voorkeur aan een klein circuit, vermijden we supermarkten, kopen we 100% biologisch voedsel en vermijden we afvalproducerende producten (blik, plastic fles, …). We eten in het seizoen, hebben een moestuin die ongeveer 90% van de groenten produceert die we nodig hebben, en we hebben onze vleesconsumptie verminderd.
  • Huis en energie: We bouwden een houten huis (zonder tropisch hout) dat goed geïsoleerd is met natuurlijke koolzuurhoudende materialen, met een houtverwarming (verbruik is minder dan 6m3 met lokaal hout), en passieve, thermische en fotovoltaïsche zonne-energiesystemen. Ons stroomverbruik is minder dan 2700 kwh/jaar voor twee personen, inclusief 1200 kwh zelf geproduceerd en 1500 kwh gekocht bij een 100% hernieuwbare elektriciteitsproducent (Energy 2030). We vangen regenwater op, waardoor we het wasmiddelverbruik beperken en onze druk op het grondwater verminderen. Sinds 25 jaar maken we gebruik van composteertoiletten en beschikken we over een individueel waterzuiveringssysteem, dat niet afhankelijk is van elektriciteit. Om de biodiversiteit in stand te houden, zijn er geen exotische planten in de tuin en wordt het gras niet gemaaid.
  • Transport: We hebben een kleine lichte auto met een goed presterende motor en een deeltjesfilter. Toch vertrek ik niet dicht bij de universiteit. Om wetenschappelijke vergaderingen bij te wonen, moet ik ook reizen. Indien mogelijk, ben ik voorstander van de trein.
  • Investering: Wij ondersteunen NGO-ontwikkelingsprojecten in de agro-ecologie. Wij investeren in een ethische bank (Triodos Bank), in ethische fondsen, in duurzame energieproducenten en in coöperaties die duurzame landbouw ondersteunen (Terre-en -vue).
    Grote veranderingen in de maatschappij/politiek:
  • Het paradigma van economische groei veranderen en de demografische groei beperken.

Originally posted 2018-05-25 14:18:17.