Isa Schön / Senior researcher and guest professor

Royal Belgian Institute of Natural Sciences / Molecular Ecology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik bestudeer de evolutie van kleine zoetwatermosselgarnalen. We ontdekten dat het miljoenen jaren duurt voordat nieuwe soorten zich ontwikkelen, waardoor het huidige snelle verlies aan biodiversiteit onomkeerbaar is. Ik onderzoek ook Antarctische dieren waarbij we gegevens over de populatiegeschiedenis willen gebruiken om te extrapoleren hoe soorten in de toekomst zouden kunnen reageren op de klimaatverandering. Het project is drie jaar geleden van start gegaan, maar de feiten hebben het al ingehaald: bepaalde delen van Antarctica behoren tot de snelst opwarmende regio’s ter wereld! Antarctische organismen zijn gewend aan extreem koude temperaturen en hebben geen tijd om zich aan te passen aan warmere klimaten.
Omdat we het verlies aan biodiversiteit in ons werk zien, hebben we als gezin geprobeerd onze manier van leven te veranderen. We hebben ons aangesloten bij het Gentse “voedselteam”, een kort voedselkettinginitiatief waarbij voedsel lokaal wordt geproduceerd en rechtstreeks door boeren aan de consument wordt geleverd. Ik denk dat dit de toekomst is voor de landbouw in Europa. We kopen zoveel mogelijk biologische producten, gebruiken herbruikbare flessen, broodjesdozen etc. en alle gezinsleden nemen het openbaar vervoer. We hebben zonnepanelen op ons dak, een oven die het huis verwarmt met hout en een auto op gas.
Maar ik zou willen dat ander vervoer dan auto’s in België zou worden gepromoot – busvervoer is slecht, zelfs een paar kilometer buiten de grote steden, fietspaden zijn onoverzichtelijk en treinen zijn overvol en bijna altijd vertraagd. Afgelopen mei hebben we geprobeerd om een maand lang plasticvrij te leven, wat ondanks enorme inspanningen volstrekt onmogelijk was. Vliegen is veel te goedkoop, en klanten realiseren zich niet dat toekomstige generaties de echte prijs zullen betalen voor een 20 Euro ticket naar Barcelona.
Hoe kunnen we onze kinderen uitleggen dat we de wereld vernietigen, zodat aandeelhouders meer geld kunnen verdienen? Ik ben van mening dat echte veranderingen alleen mogelijk zijn als we afzien van politici. De klimaatmanifestaties van de jongeren laten dit duidelijk zien. De samenleving moet langetermijnvisies ontwikkelen voor het nemen van passende maatregelen. In de politiek zal de focus altijd op de korte termijn liggen voor het winnen van de volgende verkiezingen. Denktanks zijn nodig om belangrijke veranderingen te ontwikkelen, met jongeren, wetenschappelijke deskundigen en leden uit alle geledingen van de maatschappij, om ervoor te zorgen dat veranderingen sociaal aanvaardbaar zijn. De nationale schaal is ook veel te beperkt – klimaatverandering is een probleem dat iedereen op de wereld aangaat!

Originally posted 2019-01-23 22:00:35.

%d bloggers vinden dit leuk: