Constance Fastré / PhD student

University of Antwerp / Conservation Biology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik geloof dat het moeilijkste aan een natuurbeschermer zijn, is dat ik me vaak geïsoleerd voel van andere mensen. Als wetenschapper behoor ik tot een hechte gemeenschap van ongelooflijke mensen die elke dag vechten om de natuur te beschermen. We delen allemaal dezelfde hoop en helaas ook dezelfde angsten. Maar buiten het werk voel ik me als één van de weinigen die de alarmerende situatie van de planeet en haar biodiversiteit kennen en begrijpen! De meeste mensen nemen de bescherming van de natuur niet serieus, simpelweg omdat ze denken dat het hen niet aangaat of raakt.
Ik probeer elke dag mijn voetafdruk te verkleinen, één keuze per dag. Neem de trein in plaats van de auto, de fiets in plaats van de bus, eet zo vaak als ik kan veganistisch, vermijd zoveel mogelijk plastic verpakkingen, kook in plaats van fastfood te kopen. Ik neem meestal mijn vakantie waar ik naartoe ga voor mijn werk, om te voorkomen dat ik meer het vliegtuig neem dan nodig is. Ik steun ecotoerisme. Ik probeer dagelijks mijn liefde voor de natuur over te brengen aan de wereld.
Het is echter moeilijk om mijn voetafdruk te verkleinen, voornamelijk door het gebrek aan goede opties – of liever gezegd: te veel slechte opties. Het is niet altijd mogelijk om zonder plastic te kopen. Reizen is vaak voordeliger met het vliegtuig dan met de trein (!). Industrieën verspillen en vervuilen, en daar voel ik me machteloos over. Er is een gebrek aan transparantie en duidelijkheid en zelfs ik betwijfel soms welke keuze het beste is voor het milieu. Ik ben van mening dat de samenleving – en de politiek – de plicht heeft om de consument te beschermen tegen de slechtste keuzes, en dit begint met een strikte controle van de industrie. Er moet meer geld worden gegeven aan milieuvriendelijke goederen en producten, met bijvoorbeeld meer subsidies voor het openbaar vervoer en minder voor de luchtvaart. Ik ben van mening dat we buiten dit economische model, dat gebaseerd is op groei, naar alternatieven moeten zoeken. Maar iedereen moet ook bewust en verantwoordelijk worden gemaakt van zijn of haar keuzes. Elke keuze die we maken heeft een impact op de planeet en uiteindelijk op andere mensen. Een eerlijker wereld met gezonde natuurgebieden en biodiversiteit is de enige manier om een goede toekomst voor de planeet en alle wezens die erin leven – ook voor ons!

Originally posted 2018-06-01 10:40:47.

%d bloggers vinden dit leuk: