David Bol / Assistant professor

UCLouvain / Electronic circuits and systems

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Tegenwoordig genereren informatie- en communicatietechnologieën (ICT) enkele procenten van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG). Volgens een recent wetenschappelijk rapport (The Shift Project) stijgt de broeikasgasuitstoot van ICT echter gestaag met 9% per jaar, als gevolg van het steeds toenemende gebruik van het internet. In een wereld waarin we onze koolstofvoetafdruk drastisch moeten verminderen, zou de ICT wel eens de belangrijkste bron van broeikasgasemissies kunnen worden tegen 2050.
Deze uitstoot is afkomstig van twee belangrijke bronnen: de productie van elektronische producten zoals smartphones, smart TV’s en gadgets en het elektriciteitsverbruik van de internetinfrastructuur op basis van datacenters en basiseenheden.
In dit opzicht vecht ik tegen 1) de veroudering van elektronische producten en 2) de verspilling van internetdataverkeer. Op persoonlijk vlak vertaalt dit zich in pogingen (soms succesvol, soms zonder succes) om kapotte elektronische goederen te repareren in plaats van nieuwe te kopen en investeringen in middelgrote maar compacte elektronische producten (in plaats van instapmodellen) die in staat zullen zijn om de software-updates bij te houden. Om verspilling van gegevens te voorkomen, vermijden we TV thuis, passen we de resolutie van de video aan de grootte van het scherm aan (gebruik nooit 4K UHD), gebruiken we lokale muziekopslag in plaats van streaming en selecteren we bewust het mobiele telefoonplan met het laagste datavolume.
Als ik dit met mensen bespreek, realiseer ik me hoe onbewust mensen zijn van de impact van hun gebruik van het internet. Er zijn dus twee belangrijke veranderingen te ondernemen. We moeten eerst investeren in de opleiding van de jonge generatie over deze impact, aangezien de tieners big data-consumenten zijn vanwege de sociale netwerkvideo’s. De jongeren zijn immers big data-consumenten. Ten tweede moeten we ervoor zorgen dat de fabrikanten een lange levensduur en herstelbaarheid van elektronische goederen afdwingen en deze informatie duidelijk beschikbaar stellen aan de consumenten met bijvoorbeeld duurzaamheids- en herstelbaarheidslabels (A/B/C/D/E) naast het stroomverbruiksetiket.

Originally posted 2018-06-02 09:54:18.

%d bloggers vinden dit leuk: