Michel Crucifix / Professor and Research Scientist

UCLouvain /Climate physics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

  • Mijn belangrijkste zorg betreft mijn vakgebied. Klimaatverandering is een punt van zorg, niet zozeer omdat het warmer wordt in België, maar omdat het een bijkomende destabiliserende factor zal zijn voor veel samenlevingen en ecologische, sociale en economische implicaties zal hebben. Klimaatverandering is slechts één aspect van een bredere zorg: onze samenlevingen zijn op een niet-duurzame weg. Voor ons ligt een gevarenzone.
  • Misschien wel de belangrijkste en meest radicale verandering die we kunnen bewerkstelligen is dat we onze kinderen niet opvoeden met dezelfde waarden die we van onze ouders hebben gekregen. Dit betekent niet dat onze ouders slecht werk hebben verricht. Ze hebben het geweldig gedaan. Maar de manier waarop we vandaag naar de toekomst kijken is niet helemaal hetzelfde als de manier waarop ze ernaar keken. Zo leggen we milieukwesties uit aan onze kinderen, we leren ze dat dingen niet zomaar weggegooid kunnen worden om nieuwe te kopen. Ze moeten leren over natuurlijke cycli, bijvoorbeeld door te experimenteren met het planten van hun eigen planten om de waarden van het leven en de biodiversiteit te leren kennen. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk. Ze hebben vrienden op school die veel gadgets hebben die hen verleiden. Grootouders hebben een geweldige tijd met het aanbieden van tonnen geschenken met Kerstmis, verjaardagen……… Het vereist dus een beetje vertrouwen van onze kant. Maar raad eens wat: de kinderen begrijpen het heel goed en zijn niet zo overstuur als je zou kunnen denken aan een beetje minder speelgoed. Ze hebben tijd, liefde en begrip nodig voor de betekenis van hun daden. Zoals wij tenslotte.
  • De overgang naar een meer circulaire economie is zeer onzeker en risicovol. We hebben realistische, duidelijke en rationele beslissingen nodig. Dit is een enorme politieke uitdaging.

Originally posted 2019-03-19 21:02:22.

%d bloggers vinden dit leuk: