Hanne Hendrickx / Teaching and Research assistant

Ghent University / Geography

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Het verdwijnen van gletsjers is één van de effecten van de klimaatverandering die het meest zichtbaar is voor het grote publiek. Jaar na jaar trekken de gletsjers van de Alpen zich terug naar hoger gelegen gebieden. De gevolgen van de klimaatverandering zijn echter niet altijd even zichtbaar. Bevroren lagen in de ondergrond, permafrost genaamd, zijn ontdooiend en kunnen dramatische veranderingen aan het oppervlakte veroorzaken.
Permafrost bestaat uit bevroren grond, grind, zand en rotsen, meestal samengehouden door ijs. Een algemene opwarmingstrend, en vooral warme zomers, kunnen permafrost ontdooien, waardoor het in het verdwijnt in het hooggebergte. Als de permafrost verdwijnt of opwarmt, kunnen hellingen onstabiel worden. Processen zoals rotsval, puinstromen, aardverschuivingen en lawines kunnen worden waargenomen. Deze processen zijn duidelijk zichtbaar in de foto van afgelopen zomer, genomen in Zwitserland. Links zie je aanwijzingen van recente puinstromen, duidelijk te herkennen aan de bleke kleur, waar losse sedimenten na een hevige onweersbui door het water werden meegevoerd. Deze gebeurtenis leidde tot de evacuatie van de lokale camping in de vallei. Het is verwacht dat in de toekomst zullen dergelijke risico’s een nooit eerder geziene impact zullen hebben op het bergmilieu. Dit zal niet alleen de schoonheid van deze landschappen aantasten, maar zal ze ook gevaarlijker maken voor de aanwezige infrastructuur. Bovendien zullen de gevolgen niet alleen beperkt blijven tot deze berggebieden, maar ook het laagland bereiken, waar de hogere bevolkingsdichtheid en de aanwezigheid van densere infrastructuur een breed scala aan sociaaleconomische gevolgen zullen hebben.
Wat zijn mijn inspanningen om de klimaatverandering een halt toe te roepen? Ik vlieg niet binnen Europa, noch voor mijn werk, noch voor mijn vakantie. Ik eet zelden vlees en probeer autovervoer te vermijden. Ik probeer lokale en seizoensgebonden producten te kopen. Maar een ecologische consument zijn is niet altijd gemakkelijk of de goedkoopste optie. Beleidsmakers moeten consumenten motiveren om de juiste ecologische keuzes te maken, van uw producten in de supermarkt tot het kiezen voor de trein over een goedkope luchtvaartmaatschappij. Belangrijker nog is dat bedrijven en producenten worden gestimuleerd om meer ecologische productieketens in te voeren. Ik denk niet dat dit ten koste gaat van ons eigen comfort, als dit ook leidt tot voordelen zoals schone lucht in onze steden en dichtbij gelegen natuurgebieden.

Originally posted 2018-05-22 07:50:52.

%d bloggers vinden dit leuk: