Valérie Quittre / Senior Researcher

Science of Education – Universtiy of Liege / Master in Biochemistry – Expertise in Teaching and Learning in Science

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip

Mijn expertisegebieden zijn gerelateerd aan het onderwijzen en leren in de wetenschap en de internationale grootschalige evaluaties van studenten, met name in de wetenschap.
Ik denk dat mijn familie en ik al lang gevoelig zijn en aandacht hebben voor het milieu, maar we kunnen meer en beter doen. Het is verbazingwekkend om te experimenteren dat veranderingen die we aannemen ons gemak niet in gevaar brengen, en integendeel.
Onze vier kinderen zijn nu jongvolwassenen maar al op de basisschool, we zijn zoveel mogelijk te voet of per fiets naar school gegaan, we hebben voor de lunch gebruik gemaakt van recyclebare dozen en flessen en hebben alle individuele verpakkingen vermeden, ze uitgenodigd om buiten te spelen en geprobeerd ze wakker te maken voor de natuur en het milieu…. Ze verlaten nu het nest en we zien dat alle acties die we hebben geïnitieerd natuurlijk voor hen zijn.
Sinds twee jaar ga ik werken met e-bike, behalve als het echt winderig of regenachtig weer is. Mijn huis ligt op 26 km van mijn werkplek aan de Universiteit van Luik met een steile helling in beide richtingen. En het is elke dag een waar genoegen. Als ik gedwongen word om mijn auto te nemen, ben ik ongelukkig en woedend om in de file te staan. Hopelijk is het met een adequate uitrusting mogelijk om ook in de winter en bij een kleine regenbui te fietsen. Als ik ’s morgens moe ben, verdwijnt de vermoeidheid op de e-bike en voel ik me fris op het werk. Ik had eerder slapeloosheid, ik slaap nu heel goed…. Twee jaar geleden was ik de enige in mijn afdeling die met de (e-)fiets op kantoor kwam. Maandenlang hebben collega’s vragen gesteld en we zijn nu rond de vijf in de winter en meer dan tien in de zomer om regelmatig (e-)fietsen te gebruiken.
De moeilijkheden zijn natuurlijk de gevaren van het wegverkeer. Ik moest leren fietsen in het verkeer, mijn plaats innemen op de weg, met respect voor de verkeersregels. Natuurlijk ben ik me bewust van de gevaren, maar mijn keuze is ook een “politieke” actie. Ik denk dat het oorzakelijk verband tussen fietspaden en fietsers van twee kanten komt: we kunnen niet wachten tot we volledig beveiligde fietspaden hebben, en fietsers zullen de politiek ook dwingen om fietspaden te ontwikkelen. Laten we zeggen dat ik een (gemeten) risico neem om voor de toekomstige generatie te werken!

Originally posted 2018-09-28 04:15:38.

%d bloggers vinden dit leuk: