Christophe Pels / Technicien de recherches

ELIB – UCL / Bachelier en Agro-Industrie & Biotechnologie

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Voor zover ik me kan herinneren, ben ik altijd zeer gevoelig geweest voor de milieudoelen. Dit ecologisch bewustzijn heeft mijn professionele carrière geleid en ik werk sinds 2001 als onderzoekstechnicus aan de Katholieke Universiteit van Leuven, binnen het Earth & Life Institute, in de cluster “biodiversiteit”.
Ik denk dat iedereen heeft kunnen zien dat de gevolgen van de klimaatverandering al voelbaar zijn (temperatuurpieken, extreme weersomstandigheden, seizoensgebonden verstoringen, etc.). Als onderdeel van mijn werk voeren we veldonderzoeken en laboratoriumexperimenten uit die ons in staat stellen om het verlies aan biodiversiteit als gevolg van deze veranderingen te meten en te voorspellen.
Wat mij persoonlijk het meest ontroert is enerzijds de definitieve verdwijning van soorten, waarvan sommige nog niet eens de tijd hebben gehad om beschreven te worden. Ik heb twee jonge dochters en ik vind het triest om te denken dat de wereld waarin zij zullen opgroeien, verarmd zal zijn van zoveel natuurlijke rijkdom. Aan de andere kant blijf ik volledig geschokt door de klimaatsceptische bewegingen die het internet overspoelen met valse informatie om de gevolgen van de mensheid voor deze klimaatverstoringen in twijfel te trekken. Dit onderwerp is het onderwerp geweest van talrijke publicaties en er bestaat een volledige consensus binnen de internationale wetenschappelijke gemeenschap om te wijzen op de verantwoordelijkheid voor de uitstoot van broeikasgassen. Deze “junk science” en obscurantisme hebben jaren van bewustzijn en dus actie verspild, en blijven het tot op de dag van vandaag vertragen.
Ik probeer dagelijks een acteur van verandering te zijn. Ik reis minstens 3 keer per week vanuit mijn huis naar Louvain-la-Neuve met de bus. Ook ben ik meer dan 20 jaar geleden gestopt met het eten van vlees. Ik ben een selectieve sorteernerd. Ik blijf er echter van overtuigd dat deze trend alleen kan worden omgebogen door de grootste uitstoters van broeikasgassen beperkingen op te leggen, via beleidsmakers. Het is ook dringend noodzakelijk om de ontbossing doeltreffend te bestrijden.
Ik blijf vrij pessimistisch over de toekomst, maar ik hoop met heel mijn hart te worden verward en ik ben verbaasd, enthousiast en blij om eindelijk te zien dat jong en oud zich mobiliseren voor ecologie. Ik hoop dat de politieke wereld zich realiseert dat milieubescherming een absolute prioriteit moet zijn!

Originally posted 2018-08-03 14:11:18.

%d bloggers vinden dit leuk: