Axel Gosseries / FNRS Researcher and Professeur extraordinaire

ISP/Hoover Chair in Economic and Social Ethics, UCLouvain / Philosophy, Law

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

In mijn werk laat ik zien hoe de opwarming van de aarde, de ineenstorting van de biodiversiteit, bodemerosie, … problemen van intergenerationele en mondiale rechtvaardigheid veroorzaken. Ik richt me ook op eco-relevante voorstellen met betrekking tot het langtermijnontwerp van instellingen, antidiscriminatiewetgeving, verhandelbare quota, intellectuele eigendom, …. Ik ben van mening dat een eerlijker verdeling van de rijkdom en democratische procedures om het algemeen belang beter te dienen, zouden moeten helpen.
In mijn professionele leven probeer ik mijn mobiliteitsgerelateerde impact op het milieu te verminderen door uitgebreid gebruik te maken van treinen (dagelijks maar ook voor beroepsmobiliteit op lange afstanden), het gebruik van vliegtuigen tot een strikt minimum te beperken, waarbij ik veel gebruik maak van videoconferenties (inclusief het onderwijzen en organiseren van webinars met teams in het buitenland). In mijn persoonlijke leven eet ik vooral biologisch voedsel, probeer ik mijn vleesconsumptie drastisch te verminderen, transformeer ik mijn stadstuin geleidelijk aan tot een biodiversiteitsvriendelijk voedselbos,…. Ik heb ook de leiding in mijn vrije tijd in een uitgestrekt gebied van de steeneikensavanne in het zuiden van Portugal (Alentejo), waar ik honderden bomen plant en snoei, waar ik honderden bomen plant en snoei, waar ik de bodem herstelt om meer water te oogsten en kooldioxide op te vangen, vijvers en zwaluwen graaf, en natuurbeschermende maatregelen implementeer (zeldzame steppevogelsoorten, 9 soorten amfibieën, orchideeën, …).
De resterende problemen die ik heb om mijn uitstoot te verminderen zijn: (1) het vermijden van langeafstandsmobiliteit (zelfs met de trein), (2) het verminderen van mijn verwarminggerelateerde emissies, (3) het verminderen van mijn afval tot nul. Professioneel gezien moeten we toewerken naar een klimaatneutrale en biodiversiteitsvriendelijke universiteit. Ik heb in het verleden op verschillende manieren geprobeerd hieraan bij te dragen, zonder veel succes.
De belangrijkste uitdagingen voor onze samenlevingen zijn: (1) een gebrek aan diepgaande kennis onder de burgers over hoe afhankelijk en kwetsbaar we zijn van ecosystemen, over hoe kwetsbaar ze zijn, over de huidige consumptiepaden die niet duurzaam zijn, zelfs als we alle beschikbare hernieuwbare energie gebruiken, (2) een gebrek aan een gemeenschappelijke visie op de toekomst die we willen en wat er voor nodig is om daar te komen, (3) een gebrek aan moed in de hoop dat er moeiteloos veranderingen kunnen worden doorgevoerd, (4) het optreden van veto-actoren (bv. (5) het bestaan van enorme ongelijkheden die de armen kwetsbaarder maken voor de achteruitgang van het milieu en hen niet kunnen helpen herstellen, (6) een groeiende wereldbevolking van mensen en een massale wereldbevolking van huisdieren die gericht zijn op de productie van vlees, die veel eten en veel uitstoten.

Originally posted 2018-08-20 14:32:12.

%d bloggers vinden dit leuk: