Anne Franklin / Analyst

European Commission / Environment, biodiversity

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik was als stadsmeisje geboren en leefde bijna altijd in een stad. Toch koos ik voor studies en vakanties om zoveel mogelijk buiten te blijven. Die momenten staan duidelijk in de lijst van mijn beste herinneringen! Ik hou gewoon van de natuur en het plattelandsleven. Het kijken – en luisteren naar – bijen en andere insecten is een van mijn favoriete zomeractiviteiten. Daarom maak ik mij grote zorgen over de wereldwijde veranderingen waarmee het natuurlijk milieu wordt geconfronteerd: verlies van biodiversiteit, bodemaantasting, overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering.
Het is duidelijk dat het niet genoeg is om bezorgd te zijn. Er moet actie worden ondernomen. Mijn persoonlijke bijdrage is het veranderen van mijn eigen gewoonten. Ik probeer het stapje voor stapje te doen. Minder spullen kopen! Dit is moeilijk. Minder boeken, minder kleding, minder voedsel, minder nutteloze voorwerpen. Minder spullen gebruiken! Beperking van voedselverspilling, beperking van het energieverbruik, beperking van het waterverbruik. Ik neem nog steeds graag lange douches. Dat moet ik verbeteren. Overschakelen naar duurzamere gewoontes. Gebruik van het openbaar vervoer in plaats van de auto, niet zo vaak het vliegtuig nemen, het kopen van lokale producten. Doe mee aan bewustmakingsactiviteiten. Samen met mijn gezin help ik mee aan het onderhoud van de moestuin van het school van mijn kinderen en organiseer ik één keer per jaar natuuractiviteiten op hun school.
Ik moet toegeven dat het veranderen van gewoonten in onze comfortabele, welgestelde samenleving niet eenvoudig is. We hebben niet altijd de keuze om ons te richten op duurzamere oplossingen. Het kan ook moeilijk zijn om te weten of onze keuzes de juiste zijn. Hoe kunnen we bijvoorbeeld weten dat de biologische voeding en kleding die we kopen afkomstig is van echt natuurvriendelijke bronnen?

Verandering komt via een combinatie van factoren. Innovatie is essentieel om nieuwe producten te ontwerpen, nieuwe methoden uit te vinden en nieuwe gewoonten te creëren. Er moeten moedige politieke beslissingen worden genomen, ook al zullen ze voor velen revolutionair lijken. Maatschappelijke veranderingen kunnen van onderop plaatsvinden. De studentenklimaatmarsen in verschillende Europese landen zijn daar een mooi voorbeeld van. Zij moeten worden aangemoedigd en vooral ook worden opgevolgd.

Originally posted 2018-07-08 15:40:24.

%d bloggers vinden dit leuk: