Gian-Marco Rignanese / Professor

UCLouvain/ Materials Science

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ons energieverbruik is een van de drijvende krachten (en waarschijnlijk de belangrijkste) achter de klimaatverandering geweest. De overstap naar hernieuwbare energiebronnen is van cruciaal belang voor de toekomst van onze planeet. Materialen vormen de kern van de technologieën die de overgang mogelijk kunnen maken. In het laatste decennium zijn veel inspanningen geleverd om nieuwe materialen te vinden voor hernieuwbare energietoepassingen: fotovoltaïsche energie, batterijen, thermo-elektrische systemen, katalyse, leds, … Maar dat alles neemt veel tijd in beslag en ik zie in de nabije toekomst geen nieuwe oplossing. We moeten ons energieverbruik drastisch verminderen.
Op persoonlijk vlak heb ik bijzondere aandacht besteed aan het energieverbruik van ons gezinshuis door te investeren in isolatie, de productie van elektriciteit door fotovoltaïsche panelen, de vervanging van lampen door leds, de installatie van een warmtepomp voor ons warm water, en heb ik gekozen voor auto’s met een lage CO2-uitstoot en een laag verbruik. Een collega en ik proberen zoveel mogelijk samen te komen werken. Vroeger bleef ik twee dagen per week thuis, maar sinds ik hoofd van onze onderzoeksafdeling ben geworden is het bijna onmogelijk geworden (te veel vergaderingen en te veel mensen om mee te communiceren). Ook met het ouder worden van mijn dochters heb ik het gebruik van de auto zien toenemen om ze naar hun verschillende hobby’s te vervoeren. Dus, mijn autogebruik is een van mijn grootste zorgen. De andere is het gebruik van vliegtuigen voor het bezoeken van conferenties, workshops of voor interactie met andere collega’s. De andere is het gebruik van vliegtuigen voor het bezoeken van conferenties en workshops.

Originally posted 2018-05-12 20:56:53.

%d bloggers vinden dit leuk: