Pascal Mailier / Senior scientist

Royal Meteorological Institute of Belgium / Weather and climate modelling and prediction

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als professioneel meteoroloog maak ik me natuurlijk zorgen over de geobserveerde trends in de ernst en de frequentie van de impactvolle weersgebeurtenissen over de hele wereld die in overeenstemming zijn met de voorspellingen van de klimaatverandering. Ik maak me ook grote zorgen over de maatschappelijke gevolgen van een gestoord klimaat: toenemende ongelijkheden, verergerde conflicten, massale immigratiegolven, … De wetenschap heeft onomstotelijk bewezen dat we boven alle redelijke twijfel verheven zijn over het feit dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering op ons afkomt. En toch is het ironisch dat onze politieke leiders, ondanks de overtuigende bewijzen die ons vertellen dat het hoog tijd is voor collectieve actie, uitstellen in naam van … realisme!
Klimaatverandering is niet alleen een academisch probleem, het stelt ook ethische en politieke vragen. De huidige wereldeconomie is gebaseerd op de hybris dat wij, mensen, almachtige goden zijn die de kosmos bezitten, dat we de natuur kunnen buigen voor al onze grillen, inclusief de planeet waar we op leven en onszelf! Aan onze steeds toenemende materiële eisen moet worden voldaan door de onbegrensde middelen die ons ter beschikking staan. Het huidige systeem van ongebreideld kapitalisme en consumentisme is een gevolg van deze misvatting. De opwarming van de aarde, de verzuring van de oceaan, de plastic soep…. Het zijn allemaal symptomen van een falend maatschappijmodel. Klimaatverandering kan daarom niet serieus worden aangepakt zonder radicale veranderingen in de manier waarop we naar de wereld kijken en ermee omgaan. We hoeven niet te wachten op politieke besluiten om veel van deze veranderingen ten uitvoer te leggen. We kunnen nu handelen. Hier zijn een paar concrete stappen die ik heb genomen:

  • Wanneer ik moet reizen, kies ik meestal voor de optie die mijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt. Voor het woon-werkverkeer van en naar het werk neem ik meestal het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Voor lokale reizen loop of fiets ik te voet of met de fiets. Ik rijd in een auto en rijd alleen af en toe op een motor. Ik vermijd zoveel mogelijk vliegen (één internationale retourvlucht in de laatste 5 jaar).
  • Waar mogelijk koop ik bij lokale leveranciers en producenten. Ik eet niet elke dag vlees.
  • Ik heb thuis zonnepanelen laten installeren en ben overgestapt op aardgas met een gecertificeerde compensatieregeling voor CO2-uitstoot. Ik ben nu op zoek naar manieren om ons gemiddeld huishoudelijk energieverbruik te verminderen en ik denk aan de mogelijke toekomstige installatie van een warmtepomp.
  • In mijn vrije tijd schrijf ik artikelen, geef ik openbare lezingen en neem ik deel aan initiatieven om het bewustzijn en de betrokkenheid van de burger bij de klimaatverandering te bevorderen.

Originally posted 2018-04-29 03:09:59.

%d bloggers vinden dit leuk: