Marie Christine Dewolf / Project manager and consultancy

AIGx, Health and Environement Alliance (HEAL), UFPMTC / Agriculture engineer (Rural and sanitary engineering), Health and environment, Traditional chinese medicine and Ostéothaï

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn belangrijkste zorg is de korte visie van veel actoren (politici, overheden, bevolking, …), de korte visie op timing, geografie, maar ook op expertisegebieden. Het ontbreken van een holistische visie laat niet toe om een holistische benadering te ontwikkelen om te reageren op de huidige vernederende situatie. Een ander punt van zorg is de steun van onze politicus aan de lobby van de industrie zonder naar het grote geheel te kijken, zonder de aard (menselijk en niet-menselijk) in de discussie te betrekken).
Naast “kleine” acties zoals het nemen van de trein en de fiets voor het vervoer, het reduceren tot één auto voor het hele gezin of het zoeken naar oplossingen om zoveel mogelijk verspilling te voorkomen of mijn energieverbruik te verminderen, geef ik op verschillende manieren mijn inbreng. Ik geef input via de ontwikkeling van projecten (bv. ontwikkeling van e-Learning modules in milieu en gezondheid), trainingen of bewustmakingscampagnes (op professioneel, persoonlijk en sociaal niveau), via mijn deelname aan het ondersteunende netwerk voor de interne transitie en via uitwisselingen met vrienden (het delen van lezingen, projecten, initiatieven, ….). Sommige van mijn projecten zijn nog in ontwikkeling en ik zal me graag aansluiten bij het transitienetwerk zodra het van start gaat. Werken in netwerk en collectieve intelligentie is voor mij essentieel om een holistische en inclusieve visie en aanpak te waarborgen en de zichtbaarheid van het overgangsproces voor een breder publiek te vergroten.
Een deel van de ondervonden moeilijkheden heeft betrekking op vervoer en interactie met anderen: moeilijkheden om een evenement bij te wonen op plaatsen waar het openbaar vervoer niet goed is. Ook al bestaat de mogelijkheid om een auto te delen, dan nog houdt dit in dat je vooraf moet weten wie er aanwezig zal zijn op het evenement en dat je afhankelijk bent van ieders planning. De inefficiëntie van de treinen en het ontbreken van een treinverbinding tussen Brussel en Louvain-la-Neuve na 22.40 tot 23.00 uur is een andere moeilijkheid en impliceert het meenemen van de auto. Een ander punt is de versnippering van de informatie: energie, biodiversiteit, agro-ecologie en permacultuur, enz. verwijzen allemaal naar veel verschillende websites. Het zoeken naar informatie is energieverslindend (zelfs als alternatieve zoekprocessen (zoals Lilo) het mogelijk maken om milieuprojecten te financieren). Dit laatste punt vertraagt de bewustwording van een breder publiek…. en waarschijnlijk ook het opstarten van nog meer transitieprojecten.

Originally posted 2018-05-24 00:59:17.

%d bloggers vinden dit leuk: