Matteo Campioli / Research professor

University of Antwerp / Plant and vegetation ecology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Zorgen: Natuurlijke processen zijn als een ‘metalen veer’. Ze kunnen een stress ondersteunen. Wanneer de stress echter te groot is, vervormen of breken ze. Iedereen is zich hiervan bewust …. maar als het systeem groot en globaal is (de atmosfeer of de oceaan), maken we ons minder zorgen, vaak omdat we de schade niet direct zien. Echter, de atmosfeer of oceaan kan ook vervormen en breken, zoals de metalen veer…. en omdat ze zo groot zijn, kunnen we ze niet meer repareren! Klimaat, bossen, oceanen, landbouwgrond, enz. kunnen onherstelbare schade oplopen door de huidige menselijke vervuiling (zoals CO2-uitstoot). Voor de gezondheid, de economie en het welzijn van de menselijke samenleving zijn de risico’s enorm.
Feiten: Ik gebruik de fiets en de auto maar 2-3 keer per maand (onze kinderen zijn dit ook gewend). Ook zijn we gestopt met het kopen van rood vlees, en we eten slechts één keer per week wit vlees en vis…. en van lokale producenten. Ook proberen we meer ecologische materialen voor het huis te kopen (bijvoorbeeld geen tropisch hout). Professioneel probeer ik te begrijpen hoe terrestrische planten en ecosystemen functioneren, om zo hun kwetsbare punten op te sporen en betere projecties van de klimaatverandering te maken. Ik steun (stemming) die ook milieu en duurzaamheid als prioriteit stellen, omdat dit geen opties meer zijn, er zijn ‘musts’ als we voor het welzijn van onze kinderen zorgen.
Moeilijkheden: 20 jaar geleden gebruikte ik veel meer treinen en bussen voor lange reizen. Nu neem ik veel meer het vliegtuig omdat er geen tijd voor is…. en het feit dat het vliegtuig vaak 2-3 keer goedkoper is. Het voortdurende gebrek aan tijd vertraagt ook de renovatie van ons huis om het energiezuiniger te maken. Professioneel gezien is de frustratie over klimatologische en milieukwesties dat de knelpunten op de politieke en politieke agenda staan en niet op de wetenschappelijke bewijzen.
Veranderingen: Een begeleide verandering in de richting van een duurzame samenleving (met minder risico’s in de toekomst in verband met een verslechterd milieu) zou veel nieuwe economische mogelijkheden bieden en een groenere en gezondere economie opbouwen. Op dit terrein kan onmiddellijk veel consensus worden bereikt in verschillende sectoren van de samenleving. Een dergelijk vooruitzicht heeft ook de noodzakelijke offers en aanpassingen aan een nieuwe manier van leven acceptabeler gemaakt. Eén ding is absoluut noodzakelijk: nu actie ondernemen. Elke dag verslechtert het klimaat en het milieu, en voor elke dag dat er geen actie wordt ondernomen zal er in de toekomst meer geld nodig zijn om dit te verzachten (alles is wetenschappelijk gedocumenteerd).

Originally posted 2018-07-20 00:25:57.

%d bloggers vinden dit leuk: