Noémie Nélis / Assistant

Unamur / English literature

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

In de afgelopen jaren is klimaatverandering een brandende kwestie geworden op alle gebieden van expertise, inclusief literaire studies. In mijn proefschrift onderzoek ik de mate waarin literaire auteurs de gevolgen van de opwarming van de aarde weergeven, in een poging om de samenleving niet alleen te weerspiegelen, maar ook mee vorm te geven. Door hun lezers te dwingen zich een apocalyptische toekomst voor te stellen, proberen ze ons tot actie aan te sporen; door ons echt te laten zien wat er zou kunnen gebeuren, dwingen ze ons om ons af te vragen wat persoonlijke en collectieve keuzevrijheid en verantwoordelijkheid zijn.
Persoonlijk werd ik tot actie aangespoord na het werk aan The Bone Clocks van David Mitchell, waarvan het laatste deel in zeer realistische termen het jaar 2043 beschrijft, waarin het internet is neergestort, elektriciteit vrijwel onbestaande is en massa-immigratie, geweld en terreur aan de orde van de dag zijn. De angst en angst die het boek doordrenken waren pijnlijk herkenbaar en herkenbaar.
Als gevolg daarvan heb ik geprobeerd om mijn drukke en comfortabele levensstijl te veranderen: 1) Ik heb in maanden geen enkel artikel in een supermarkt gekocht: in plaats daarvan winkel ik in de plaatselijke coöperatieve winkel, en ik zorg ervoor dat ik niet meer uitgeven aan eten dan vroeger door simpelweg minder te kopen. 2) Mijn man en ik hebben geprobeerd om een nul-verspilling te bereiken: in 7 maanden tijd hebben we twee keer de vuilnisbak uitgedaan. Het is veel gemakkelijker dan we dachten en het heeft ons ook geholpen om geld te besparen. 3) We hebben onze vleesconsumptie drastisch verminderd. Het weinige vlees dat we nog steeds eten is biologisch, en van de lokale boer. 4) Ik heb onlangs besloten dat ik mijn auto zou verkopen – en niet een nieuwe zou kopen.
Om dit alles tot de volgende stap te kunnen zetten, rekenen wij ook wanhopig op de politici. Simpel gezegd, we willen ze – en wij allemaal! – de moed hebben om de drastische veranderingen door te voeren die nodig zijn om op de klimaatcrisis te reageren.

Originally posted 2019-03-16 14:30:54.

%d bloggers vinden dit leuk: