Isabelle Cassiers / Emeritus Professor

UCL / Economics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Belangrijkste zorg in mijn vakgebied: Hoe kunnen we een systemische omschakeling teweegbrengen, een wereld die geobsedeerd is door economische groei en individueel gewin achter ons laten om een samenleving tot stand te brengen die zich bekommert om het gemeenschappelijke en het leven in al zijn vormen?
Veranderingen in mijn levensstijl: De essentiële basis voor een dergelijke omschakeling is een steeds scherper wordend bewustzijn. Mindfulness en meditatie, die ik al zestien jaar beoefen, helpen me bewust te zijn van de gevolgen van mijn gedrag en deze stap voor stap te transformeren, om ze steeds meer in overeenstemming te brengen met mijn waarden. Tegelijkertijd streef ik ernaar om voortdurend vriendelijkheid te betrachten om te voorkomen dat ik onbuigzaam wordt tegenover mezelf en anderen…. wat me ondraaglijk zou maken… Zoals alle “transitioners” weten, gaan gedragsveranderingen door het dieet (sinds lang eet ik biologisch voedsel, zo mogelijk lokaal geproduceerd, en meer recentelijk ben ik vegetariër geworden), vervoermiddelen (na vele reizen heb ik besloten om mijn vliegreizen drastisch te verminderen), verantwoorde consumptie (materialen, afgelegde afstanden, onderliggende sociale verhoudingen, afval) en grote waakzaamheid bij het investeren in sparen (mijn investeringen zijn ethisch verantwoord en ik steun projecten in overeenstemming met mijn waarden). Ik ben me ervan bewust dat ik bevoorrecht ben en dat ik desondanks mijn tegenstrijdigheden nog steeds niet heb overwonnen….
Moeilijkheden: Deze verandering in mijn gedrag is niet zonder problemen. Het veroorzaakt misverstanden (“het is nogal ingewikkeld, haar vegetarische dieet en haar weigering om te vliegen”….); het vraagt om grote genoegens op te geven, zoals het ontdekken van de wereld. En terwijl ik er afstand van doe, cultiveer mijn innerlijke vreugde!
Belangrijke veranderingen die nodig zijn in de samenleving: Een systemische verschuiving vereist in de eerste plaats de veralgemening van het bewustzijn. Dit kan worden bereikt door de praktijk van mindfulness in scholen en organisaties aan te moedigen, mensen op te leiden tot respect voor alle levensvormen en de strijd aan te binden met beknopte informatie (waaronder reclame) die schadelijk gedrag veroorzaakt. Het gewicht van de verandering mag niet alleen aan het particuliere initiatief worden overgelaten. Overheden moeten op alle niveaus (van internationaal tot lokaal) en op alle manieren (wetten, subsidies en belastingen – te beginnen met kerosine…) hun gedrag bijsturen en zorgen voor de nodige infrastructuur voor een systematische omschakeling.

Originally posted 2018-05-17 23:46:53.

%d bloggers vinden dit leuk: