Christophe Desmet / FRS-FNRS Research Associate

Liege university

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik ben Bioloog van opleiding en roeping. Als zodanig ben ik altijd een scherp observator van de natuur in mijn regio geweest (Luik, België). Ik maak me grote zorgen over de voortdurende erosie van de biodiversiteit (insecten, vogels, planten, …) die ik de laatste 30 jaar heb meegemaakt. De vernietiging van natuurlijke habitats is werkelijk verschrikkelijk. Probeer eens “bossen” of “onbewoonde gebieden” in West-Europa te spotten met behulp van satellieten en u zult begrijpen dat er nog maar een klein aantal kleine, ingesprongen gebieden overblijven van onbenutte terrestrische habitats. Door mijn opleiding ben ik ook Immunoloog op het gebied van ademhalingsziekten. Grondige klinische en preklinische studies tonen aan dat onze westerse levensstijl een belangrijke boosdoener is in de huidige “epidemieën” van luchtwegaandoeningen zoals hooikoorts en astma. Al met al verlaagt onze huidige manier van leven de gezondheid van onze hele leefomgeving, maar ook van onze eigen leefomgeving.

Op onze bescheiden schaal probeert mijn familie de impact ervan op het milieu te verminderen door geleidelijk nieuwe gewoontes aan te nemen: we hebben één auto die we parsimmuun gebruiken (en we zijn van plan om die in de nabije toekomst volledig te verlaten), we wonen in de stad in een twee-onder-een-kapwoning die we hebben gerenoveerd en geïsoleerd, we pendelen met het openbaar vervoer, we zijn bijna 100% vegetariër geworden en kopen voornamelijk biologisch, onbewerkt plaatselijk voedsel, we hebben verre vakanties verboden en geven de voorkeur aan Europese goederen waar dat maar mogelijk is, enzovoorts…

Ook al bespaart het ons veel geld, een duurzamere levensstijl heeft tijd nodig (reizen, koken, boodschappen doen, duurt langer), energie (veranderende gewoontes kunnen moeilijk zijn), en kan leiden tot gevoelens van sociale “downgrading” (geen dure auto’s, geen nieuwe hi-tech apparaten, geen exotische vakanties, …). Ik vrees dan ook dat het sociaal conformisme niet-duurzame gewoontes in de hand zal blijven werken. Lobbyen door de media en in de politiek is ook een sterke rem op verandering. Ik ben van mening dat er sterke, wetenschappelijk onderbouwde politieke actie moet worden ondernomen om duurzame praktijken bij de bevolking in het algemeen af te dwingen. Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren zonder een mix van impopulaire besluiten en coherente stimulansen. Het belangrijkste is dat mensen een “verhaal” nodig hebben dat hen ervan zal overtuigen dat verandering nodig, wenselijk en vooral eerlijk is.

Originally posted 2018-06-17 19:29:10.

%d bloggers vinden dit leuk: