Jean-Christophe de Biseau / Teacher and researcher

Université Libre de Bruxelles / Biology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

De evolutie van het leven heeft geleid tot een opmerkelijke biodiversiteit. Deze biodiversiteit is zowel nuttig als mooi. Het nut ervan voor de mens is een rationeel feit dat aan de hand van talrijke voorbeelden kan worden geïllustreerd: we putten voortdurend inspiratie uit de oplossingen die tijdens het biologische evolutieproces zijn gekozen en we gebruiken dagelijks wat deze evolutie heeft opgeleverd. Meer fundamenteel maken wij deel uit van deze biodiversiteit. Geloven dat de mens er superieur aan is, dat hij altijd alles onder controle heeft, is een claim die veel leed zou kunnen veroorzaken – en nu al genereert.
De schoonheid van de biodiversiteit is een veel subjectievere, meer persoonlijke notie. Het is niet gebaseerd op rationele feiten en degenen die zich niet verwonderen over deze schoonheid zijn waarschijnlijk niet erg gevoelig voor dit argument. Wat mij betreft, ik wil me blijven verbazen!
Tussen rationaliteit en gevoeligheid voel ik mij dan ook zeer bezorgd over de vernietiging van de biodiversiteit onder het voor de hand liggende optreden van de mens.
De acties die ik in mijn dagelijks leven uitvoer zijn klassiek: ik gebruik ecologische schoonmaakproducten, ik eet steeds meer voedsel dat in kortsluitingen wordt geproduceerd en indien mogelijk gecultiveerd zonder pesticiden, ik probeer het gebruik van mijn auto te verminderen, ik verbeter de isolatie van mijn huis.
In een samenleving waarin alles in het werk wordt gesteld om de consumptie te bevorderen, moet worden erkend dat deze inspanningen niet altijd gemakkelijk te verwezenlijken zijn. De beperking om te verhuizen met een minimale impact op het milieu is voor mij dagelijks het moeilijkst.
De belangrijkste veranderingen die naar mijn mening nodig zijn in onze samenleving zijn de toegang tot hoogwaardig openbaar vervoer en vooral een belangrijke inspanning om het bewustzijn en de informatie van het publiek, met name onder jongeren, te vergroten. De middelen die momenteel worden uitgetrokken voor de opleiding van burgers, jong en oud, zijn momenteel volstrekt ontoereikend.

Originally posted 2018-10-12 06:23:11.

%d bloggers vinden dit leuk: