Veerle Van linden / Sr. researcher

Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) / Bio-engineering sciences, expertise: sustainable agricutural production systems and LCA

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Belangrijkste aandachtspunten in de landbouw: omdat natuurlijke processen complex zijn, moeten we systematisch kijken naar de bijdrage van en oplossingen voor de landbouw. De focus is nu te beperkt en we hebben de neiging om te vergeten wat de sectoren bijdragen. Het publieke debat is vertekend en dus oneerlijk en de reden hiervoor is gebrek aan kennis. Toch moet de landbouwsector grondig worden hervormd. In het algemeen moeten we voor alle sectoren de klimaatoplossingen op een holistische manier evalueren om te voorkomen dat het probleem verschuift van het klimaat naar andere milieueffecten.
Mijn acties tot nu toe: Ik gebruik mijn fiets voor alle activiteiten <6km afstand (~90%) en openbaar vervoer voor dienstreizen. Ik koop voedsel zo lokaal mogelijk (lid + bestuur van ‘voedselteams’; groenten van biologisch-dynamische boerderij). Ik engageer me voor en koop eerlijke handel. Ik koop (bijna uitsluitend) tweedehands of ethisch en ecologisch geproduceerde kleding. Ik maak mijn eigen cosmetica en reinigingsproducten van natuurlijke ingrediënten. Ik gebruik wasnoten voor de was en ik droog de was op natuurlijke wijze. Ik vermijd vliegreizen (tenzij ik niet anders kan, heel af en toe (2014 & 2019, eenmaal). Ik ben lid van het transitieteam in mijn stad. Ik repareer en hergebruik kleding en spullen. Ik geef mijn kinderen voorlichting en spreek met hen over o.a. ons consumptiegedrag, de gevolgen voor de planeet, en waarom we proberen bewust te leven (en ze moeten de fiets gebruiken….). Ik spreek er vaak met anderen over en geef uitleg. Ik ben vegetariër (al vele jaren) en mijn familie eet vegetarisch of veganistisch -ongeveer 50% van de tijd.
Mijn toekomstige acties: e-bike naar mijn werk, afstand is 21 km (heuvelachtig); ik heb 6 jaar lang de trein genomen, maar de rit duurt 75 minuten in vergelijking met 23 minuten autorijden….. het liet geen ruimte om te helpen met de kinderen ’s ochtends en ’s avonds.
Moeilijkheden: ‘groene’ mobiliteit is vaak rampzalig (mogelijkheden, verbindingen, reistijd, capaciteit). Vooral in het weekend. De cultuur van vergaderen en bijhorende faciliteiten kunnen beter: e-vergaderingen moeten worden gepromoot, lokale gemeenschappen moeten de mogelijkheid hebben voor hun leden om dergelijke bijeenkomsten te organiseren.
Belangrijkste hefbomen: de prijzen moeten de werkelijke kosten weerspiegelen en subsidies moeten minder begoede mensen ondersteunen bij het maken van klimaatvriendelijke keuzes. Onderwijs voor iedereen moet een prioriteit zijn, gebaseerd op wetenschappelijke feiten en met een systematische aanpak (hoe de zaken met elkaar samenhangen – inclusief immigratie, armoede, ongelijkheid, enz.) De overheid moet het goede voorbeeld geven. Zelfs als het moeilijk en tijdrovend is – dat is voor ons allemaal zo.

Originally posted 2018-04-29 15:38:03.

%d bloggers vinden dit leuk: