Frédéric Clette / Chef de Travaux

Observatoire Royal de Belgique / Solar Physics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik heb al vele jaren de opeenstapeling van alarmerende tekenen van de toenemende opwarming van de aarde, het verlies aan biodiversiteit en de alomtegenwoordige vervuiling die ons natuurlijk milieu steeds meer bedreigend maakt voor het leven en de menselijke gezondheid, waargenomen. Het is een systemisch probleem, waar dezelfde oorzaken alle grote problemen van onze tijd veroorzaken: niet alleen de achteruitgang van het milieu, maar ook extreme sociale ongelijkheden, oorlogen om toegang tot middelen, en een wedergeboorte van fascisme en extremisme bij bevolkingen die zich meer en meer bedreigd en genegeerd voelen. Die overkoepelende oorzaken zijn de suprematie van handel en financiën boven democratie, die zich uitspreekt over politieke beslissingen, met inbegrip van de dogma’s van oneindige materiële groei, concurrentie en legitieme predatie.
Op mijn schaal heb ik mijn persoonlijke en gezinsleven aangepast: fiets en openbaar vervoer in plaats van een auto, foto-elektriciteit en warmtepomp voor het huis, lokaal eten met minder vlees, enz. Ik wil erop wijzen dat al deze veranderingen, naast de motivatie voor een beter milieu, verschillende bevredigingen in het gezinsleven met zich mee hebben gebracht, waaronder enkele minder voor de hand liggende veranderingen zoals een grotere autonomie en zelfvertrouwen voor onze kinderen en een betere gezondheid (immuniteit).
Helaas moeten we vaak moeite hebben om onze doelen te bereiken, omdat we in een ongunstige context leven. Wat de mobiliteit betreft, zijn de openbare ruimte, de wetten (rijvoorschriften, fiscale steun voor bedrijfswagens) en de overheidsbegrotingen nog steeds grotendeels gericht op de auto en het luchtvervoer, met veronachtzaming van alternatieve lichte en energiezuinige mobiliteit en openbaar vervoer. De economie wordt nog steeds georganiseerd door ongereguleerde handel en grote monopolies (supermarkten, multinationals), die gebaseerd zijn op de uitputting van hulpbronnen en de massale productie van afval (vervuiling van water, afval, enz.). Omdat er geen alternatieve oplossingen beschikbaar zijn, is alleen het streven naar natuurlijk zinvolle keuzes vaak als het zwemmen tegen de stroom in. Het is praktisch onmogelijk om te leven zonder slecht gedrag, tegen onze eigen wil (oververpakkingen, gebruik van de auto om een bestemming te bereiken waarvoor al het openbaar vervoer uit het verleden is gedemonteerd, etc.). Juist dit gebrek aan keuzevrijheid is op zich al een waarschuwingssignaal dat de sociaaldemocratische controle op handel en financiën decennialang is ontmanteld en dat de individuele belangen van een klein deel van de samenleving worden behartigd, terwijl tegelijkertijd het gebrek aan effectieve politieke steun voor burgerinitiatieven ten behoeve van het algemeen belang van de hele samenleving ontbreekt. Politieke actie is dus nodig die verder gaat dan de individuele initiatieven van de burgers.

Originally posted 2018-04-29 16:03:37.

%d bloggers vinden dit leuk: