Nicolas Schtickzelle / FNRS Senior Researcher and Professor

Université catholique de Louvain / Ecology and conservation biology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Biodiversiteit maakt de zesde uitstervende crisis in haar geschiedenis door: sinds de verdwijning van de dinosauriërs is de soort nog nooit zo snel uitgestorven. De oorzaak? De menselijke bevolking explodeert en neemt te veel middelen voor eigen gebruik in beslag: er zijn steeds meer mensen, en iedereen van ons wil een hogere levensstandaard. Om dit te bereiken, zetten mensen de natuurlijke omgeving om in grotere gebieden, gebruiken ze gigantische hoeveelheden energie en grondstoffen, vervuilen zeewater, land en zee, verplaatsen ze soorten over de hele wereld, jagen en vissen zonder grenzen. Dit doodt individuen en drijft soorten tot uitsterven. De gevolgen? Biodiversiteit is de basis van het functioneren van ecosystemen en alle diensten die zij ons levert. Dit kaartenhuis valt uit elkaar en de mensheid kan het niet overleven.
Wat kan ik als onderzoeker doen in de natuurbeschermingsbiologie? Wetenschappelijke technieken ontwikkelen om beter te voorspellen waar, wanneer en hoe soorten en natuurlijke habitats worden beschermd? Dit is mijn dagelijks werk. Kan het bijdragen aan het redden van de planeet Aarde? Ik ben er sterk van overtuigd dat dit het geval is. Zal het genoeg zijn? Zeker niet, want wetenschappers nemen zelf geen politieke beslissingen; ze voeden politici met de nodige informatie.
Dus wat kan ik verder doen in mijn dagelijks leven als individu? Zoals veel mensen zijn er offers die ik bereid ben te brengen, maar er zijn andere aspecten van mijn leven die ik nu niet kan of wil veranderen. Ik ben diep geschokt door de vele studies die aantonen hoeveel voedsel en energie er over de hele wereld verspild wordt, voor niets gegaan. Hier heb ik besloten om me in de eerste plaats te concentreren: het najagen van alle bronnen van verspilling, want dit betekent het besparen van kostbare grondstoffen met een zeer beperkte verandering in mijn dagelijks comfort. Ik let er bijvoorbeeld op om de lichten uit te doen als ik een kamer verlaat, om het water nooit onnodig te laten lopen, om mijn maaltijd af te maken en de restjes later op te eten, om zoveel mogelijk te recyclen….. Ik heb ook de consumptie van vlees aanzienlijk verminderd. Gezien de ecologische voetafdruk van de vleesproductie is dit een belangrijk punt.
Toch wil ik het (veel) beter doen. Slechts één voorbeeld: Ik vlieg nog steeds een paar keer per jaar over de wereld voor mijn werk als wetenschapper. Alternatieven zijn niet gemakkelijk te vinden, maar ik hoop dat er een aantal worden gecreëerd, zoals virtuele conferenties wanneer mensen samenkomen met behulp van videoconferenties.

Originally posted 2018-05-10 06:32:32.

%d bloggers vinden dit leuk: