Tristan Gilet / Assistant Professor

University of Liege / Engineering / small-scale fluid mechanics applied to biology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

We moeten snel veranderen, zodra we weten….
Ik heb ingenieursfysica gestudeerd aan de Universiteit van Luik en lucht- en ruimtevaarttechniek aan ISAE (Toulouse). Ik heb zelfs een bewijs van bevoegdheid als privé-piloot gekregen. Ik heb geleerd dat de energie die nodig is om driehonderd mensen over de Atlantische Oceaan te vervoeren altijd ongeveer even hoog is als wat een vliegtuig op zonne-energie kan bieden. Vluchten zijn nu goedkoper dan ooit omdat ze niet worden belast in verhouding tot hun CO2-uitstoot. Nu, als wetenschapper, zal ik internationale conferenties bijwonen om te leren van andermans werk en mijn werk te publiceren. Omdat ik me realiseerde dat ons vluchtverbruik niet duurzaam was, ben ik geleidelijk aan het epicentrum van mijn wetenschappelijke netwerk naar Europa verschoven, en ik reis nu zo vaak als ik kan met de trein. Om energie te besparen, heb ik ook gekozen voor een huis in de buurt van mijn werkplek en rijd ik in een kleine auto.
Mijn huidige onderzoek richt zich op microschaal vloeistofdynamica. Ik heb onderzocht hoe regendruppels die op plantenbladeren spatten, als een belangrijke vector van ziekteoverdracht in gewassen fungeren. Eerdere studies hebben aangetoond dat pesticiden en GGO’s niet alleen zeer omstreden zijn vanwege hun mogelijke effecten op het milieu en de gezondheid, maar ook niet zo efficiënt waren als beloofd om bladziekten te verminderen. Ik denk nu dat het beperken van ziekteverwekkers tot een paar planten door eerst te begrijpen hoe ze zich tussen naburige planten verplaatsen, een veelbelovender weg is. Dat is precies wat de politiek doet: rassen met een verschillende gevoeligheid voor ziekteverwekkers worden gemengd, zodat de meest resistente rassen een barrière vormen die de andere rassen beschermt. Thuis is het grootste deel van ons voedsel biologisch en lokaal. We zijn begonnen met het telen van groenten zonder fytosanitaire behandeling, volgens bepaalde principes van de permacultuur. Ook hebben we ons afvalwater aanzienlijk verminderd door het installeren van een droogtoilet. Met minimale inspanning (15’/week) produceren we compost in plaats van onomkeerbare watervervuiling.
Inzicht in microschaal vloeistofdynamica biedt nog een andere belofte. Tegenwoordig wordt een enorme hoeveelheid wegwerpplastic gebruikt in de levenswetenschappen, medisch en farmaceutisch onderzoek, vooral voor de behandeling van vloeibare monsters en reagentia. In mijn lab ontwikkelen we microfluïdische chips die vloeistoffen manipuleren op de micrometer schaal. Ze zijn nog steeds gemaakt van 3 kubieke centimeter kunststof, maar ze kunnen elk miljoenen individuele testen uitvoeren en potentieel miljoenen plastic tips besparen. Consequent proberen we ook thuis onze plasticconsumptie te verminderen: we zijn overgestapt van verpakte naar losse goederen en we koken veel van ons voedsel van culinaire ingrediënten.

Originally posted 2018-06-20 09:12:43.

%d bloggers vinden dit leuk: