Philippe Huybrechts / Professor

VUB / Climatology, Glaciology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn belangrijkste zorg is de traagheid van het klimaatsysteem en de lange tijdschalen die met name verband houden met de stijging van de zeespiegel. Het zal zeer moeilijk, en dus onmogelijk, zijn om een stijging van de zeespiegel met enkele meters te voorkomen, althans in de komende eeuwen. Eerlijk gezegd, in combinatie met politieke en economische inertie, ben ik niet optimistisch dat we in staat zullen zijn om de ijskappen te behoeden voor het verlies van een belangrijk deel van hun ijsvolume op de lange termijn, mogelijk zelfs het hele ijsvolume.
In mijn persoonlijke leven probeer ik de uitstoot van broeikasgassen zo veel mogelijk te beperken, maar dat is voorlopig slechts een druppel op een hete plaat. Het huis dat we 12 jaar geleden gebouwd hebben is goed geïsoleerd, veel beter dan de normen van die tijd. We gebruiken een geothermische warmtepomp voor verwarming en warm water en we hebben 25 zonnepanelen op het dak. In een tijdspanne van een jaar produceren we zelf ongeveer 60% van onze elektriciteit en de rest wordt geleverd door gecertificeerde groene bronnen (geen biomassa, voornamelijk wind, en meestal uit België). Ik rijd ook in een elektrische auto. Het enige wat ik moeilijk kan vermijden is het reizen met het vliegtuig, omdat er geen realistische alternatieven zijn voor plaatsen verder dan 1000 km en natuurlijk ook niet voor intercontinentale bestemmingen. Mijn werk, niet in de laatste plaats het werk voor het IPCC, vereist frequente vliegreizen.
Ik ben ervan overtuigd dat de mensheid er uiteindelijk in zal slagen om de opwarming te stabiliseren door de uitstoot tot bijna nul te reduceren, maar ik ben bang dat deze op een veel te hoog niveau zal zijn.

Originally posted 2018-06-03 12:50:21.

%d bloggers vinden dit leuk: