Raphael Rousseau / PhD student and teaching assistant

ELIC – UCLouvain / Geography

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Onder wetenschappers bestaat er geen twijfel over dat de aarde veel milieu- en klimaatveranderingen ondergaat. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat veel dier- en plantensoorten in de afgelopen decennia al verdwenen zijn of hun aantal zien afnemen. Deze veranderingen zijn vaak te snel om de soort in staat te stellen zich aan te passen.
Mijn grootste zorg is dat de rijkste mensen, die vaak de grootste bijdrage leveren aan de klimaatverandering, meer mogelijkheden hebben om met zijn effecten om te gaan dan de armsten.
Ik vind dat ik tot een van de rijkste groep mensen ter wereld behoor en ik realiseer me dat ik niet altijd op een duurzame manier handel. Het zijn vele manieren om milieuvriendelijk gedrag aan te nemen, maar deze veelheid is ook paradoxaal genoeg ontmoedigend omdat het mij de indruk geeft dat mijn acties geen wezenlijke gevolgen hebben of dat ze niet zullen volstaan.
Bovendien is het ook psychologisch moeilijk omdat ik een aantal gewoontes moet veranderen. Ik besloot geen auto te kopen en het gebruik ervan te vermijden. Voor kleine reizen geef ik de voorkeur aan wandelen of fietsen. Het openbaar vervoer biedt een effectief alternatief voor langere reizen, maar het aanbod ervan moet worden versterkt en voor iedereen betaalbaar worden gemaakt. Ze zijn inderdaad minder flexibel dan de auto, maar ik heb niet elke dag en voor elke reis een persoonlijke auto nodig. In zeldzame gevallen kan ik met autodelen deze flexibiliteit hebben zonder een nieuwe auto te produceren.
Ik probeer de aankoop van nieuwe voorwerpen te beperken door in plaats daarvan tweedehands (boeken, kleding) of herbruikbare voorwerpen (metalen flessen, tassen) te gebruiken. Samen met mijn collega’s hebben we een collectieve compost ontwikkeld. Het scheiden van organisch afval is een eenvoudige handeling. Collectieve compost maakt het voor iedereen mogelijk om het als gemeenschap en gratis te doen. Ik ga vaak op het internet, voor werk of vrije tijd, maar ik geef de voorkeur aan Ecosia, een zoekmachine op internet die donaties doet aan NGO’s die zich bezighouden met herbebossing.
Als consument kunnen wij direct invloed uitoefenen op bedrijven. Als we bijvoorbeeld besluiten om geen voedsel in oververpakkingen te kopen, hebben de bedrijven geen andere keuze dan hun productie aan te passen. Ik denk dat we de politiek moeten aanmoedigen om milieuvriendelijke acties te bevorderen en uit te voeren en deze voor iedereen betaalbaar te maken. Ik heb bewondering voor de jonge studenten die tijdens hun wekelijkse protesten uiting geven aan hun bewustzijn en vastberadenheid. We kunnen niet altijd verwachten dat er zich veranderingen zullen voordoen, maar we hebben de mogelijkheid om ze met onze acties te forceren.

Originally posted 2018-05-25 11:00:17.

%d bloggers vinden dit leuk: