Violaine Wathelet / PhD student in sociology

Sociology / Social Sciences, Social Economy / member of the expert committee of the Financité-Fairfin label

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn onderzoek richt zich op de voorwaarden die de institutionalisering van de sociale economie mogelijk maken. Hoe kan dan een paradigma van denken dat beweert afstand te nemen van het kapitalisme wortel schieten in onze wetten en levenswijzen? Dit brengt me ertoe dit veelgeprezen kapitalisme te bestuderen. Maar wat heeft dit te maken met het klimaat, kunt u zich afvragen? Omdat de fundamentele logica ervan de oorzaken van de klimaatverandering zijn. Dit indachtig, maar ook rekening houdend met de onzekerheid, de ongelijkheden en de sociale “disaffiliatie”, is het klimaatprobleem geen negatieve spill-over die moet worden aangepakt, het is een integraal onderdeel van de manier waarop we produceren, consumeren en de wereld zien. Verandering kan alleen plaatsvinden door de twee kanten van dezelfde medaille te combineren: ons individueel gedrag en onze collectieve acties (politiek en vanuit de politieke wereld), zowel institutioneel als drastisch.
Wat mijn kleine druppeltjes bijdragen betreft, die zijn noch erg origineel, noch erg radicaal: ik fietst, onderwijst mijn kinderen in een geest van wederzijds respect en respect voor de aarde, kleedt me zoveel mogelijk aan met tweedehands kleren, voedt me met producten van een coöperatieve supermarkt met een sociaal oogmerk, gebruikt herbruikbare luiers, probeert de bewustwording van de systemische oorzaken van klimaatverandering te vergroten, neemt zoveel mogelijk de trein om internationale conferenties bij te wonen, neemt deel aan klimaatmarsen……
Het meest ingewikkelde aspect van deze keuzes, naast het financiële aspect (soms maar niet altijd), is ongetwijfeld het feit dat het ethische, duurzame aanbod, enz. nog steeds uiterst zeldzaam is. We bevinden ons al snel in “cognitieve dissonantie” als we gewoon een kopje koffie willen drinken. Het is daarom essentieel om (in elk onderwijs) het bewustzijn te verhogen van het feit dat we op een andere manier zaken kunnen doen, om de sociale economie (op individueel en politiek niveau) te ondersteunen, om de grote vervuilers te bestraffen, om de doelstellingen van de productie en de verdeling van de macht collectief te herdefiniëren, … Wanneer het idee naar voren wordt gebracht dat het huidige systeem moet worden vernieuwd, hekelen critici al snel de utopische of onvolledige aard van bepaalde voorstellen. Ik denk dat we moeten durven denken “buiten de kaders” en dit technocratische ideaal van de totale turnkey-achtige oplossing opgeven. Een totaaloplossing die eerlijk gezegd niet in zijn geheel denkbaar lijkt. In welke vorm van democratie zouden we zijn als iemand morgen met een van A tot Z doordacht maatschappijmodel zou komen?

Originally posted 2018-06-09 04:31:21.

%d bloggers vinden dit leuk: