Rainer von Sachs / University professor

UC Louvain / Mathematical statistics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik wil graag mijn ervaring delen met het gebruik van een volledig elektrische auto die wij als huishouden op het Waalse platteland nu al bijna een jaar in ons bezit hebben.
Het is onze tweede auto (een kleine Renault ZOE), en dient bijna dagelijks voor een verscheidenheid van reizen binnen 200 km rond ons huis (we rekenen het alleen thuis aan).
Omdat we voldoende zonnepanelen op het dak van ons huis hebben, kunnen we het opladen met onze eigen geproduceerde zonne-energie, en proberen dit ’s nachts te vermijden (om geen elektriciteit te hoeven afnemen van het
openbaar netwerk).
Met deze opzet kunnen we tot op zekere hoogte het hoofd bieden aan de kritiek die we vaak horen over het gebruik van elektrische auto’s: ze verhogen het verbruik van elektrische energie (niet altijd ecologisch geproduceerd),
en het productieproces van hun accu’s is vervuilend en ze zijn te duur (ze hebben in ieder geval een tweede, een conventionele auto nodig, behalve als ze in een grote stad wonen).
Het is waar dat de omstandigheden in ons land op dit moment nog niet zo optimaal zijn als voor ons met onze opzet, maar we vinden het erg belangrijk om de goede kant op te gaan (ook al is het nog niet optimaal). Alleen als mensen die zich de intelligente mix van zonne-energieproductie met het gebruik van hun elektrische auto financieel kunnen veroorloven, kunnen er op de lange termijn voor het grote publiek dingen veranderen (en dat is wat we NU nodig hebben). Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat over een paar jaar, als men NU serieus begint te investeren in de energietransitie, men voor veel Belgische huishoudens een betaalbare opstelling zou kunnen bieden, en meestal met een stijgende vraag naar een nieuw duur product, de prijs uiteindelijk zal dalen. Vrijwel elk jaar ontstaan er ook nieuwe materialen voor minder vervuilende batterijen die langer meegaan.
Een tweede opmerking: onze bescheiden bijdrage aan een milieuvriendelijker consumentengedrag ligt in het feit dat we onze eigen tassen en verpakkingen gebruiken om ons voedsel te kopen, ook in grotere supermarkten (als we dat echt nodig hebben – omdat we zoveel mogelijk “lokaal” proberen te kopen). Natuurlijk kost het wat extra tijd en moeite (het is niet duurder dan traditionele supermarktvoedsel), maar het is een kwestie van gewoonte, en zeker de moeite waard – onze vuilniscontainers worden steeds minder gevuld.

Originally posted 2018-10-20 16:19:48.

%d bloggers vinden dit leuk: