Ellen Decaestecker / Full Professor

KU Leuven, Aquatic Biology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn belangrijkste zorg in mijn vakgebied van aquatische biologie, ecologie en evolutie is dat de drastische daling van de soortenaantallen belangrijke ecosysteemfuncties zal beperken en dat dit in een nog hoger tempo kan gebeuren dan nu het geval is. Sommige soorten kunnen zich aanpassen of migreren, maar de vraag is of ze snel genoeg zullen zijn en voor de meeste soorten is een dergelijke snelle aanpassing waarschijnlijk onmogelijk. Mijn grootste zorg is het oversteken van omslagpunten, wat een belemmering kan vormen voor belangrijke ecologische omstandigheden in bepaalde ecosystemen en kan leiden tot punten waar het moeilijk wordt om te leven (bv. extreme droogte, overstromingen, verzuring van de oceanen, hypoxische omstandigheden in zoetwaterecosystemen).
In het dagelijks leven probeer ik mijn eigen ecologische voetafdruk te verkleinen door middel van mijn manier van mobiliteit (trein-fiets), hulp bij lokale herbebossingsprojecten, het stimuleren van duurzaam gebruik van hulpbronnen (water) en het verminderen van vleesconsumptie. Ik ben ervan overtuigd dat veranderingen in het persoonlijke (korte keten) consumptiepatroon grote maatschappelijke veranderingen (bijvoorbeeld in de manier waarop producten worden geproduceerd) kunnen vergemakkelijken.
De grootste moeilijkheden zijn de volgende: onze hectische manier van leven maakt het niet gemakkelijk om te kiezen voor de meest duurzame manier van transport; administratieve lasten voordat dingen worden gerealiseerd; het teweegbrengen van gedragsverandering bij het grote publiek; algemene wereldwijde benaderingen zijn te traag; conflict tussen duurzame energieontwikkeling en behoud van biodiversiteit (idealiter worden beide gecombineerd).
De belangrijkste veranderingen die we op politiek niveau nodig hebben, zijn een drastische heroverweging van de mobiliteit en het stimuleren van mensen om duurzaam vervoer te gebruiken (vliegtaks, niet langer subsidiëring van bedrijfswagens). We hebben subsidies voor herbebossing nodig, en die hebben we snel nodig. Er moet actie worden ondernomen in goed bestudeerde gevallen (bv. welke bodem hebben we nodig, waar beginnen we met herbebossing?). Bevordering van duurzame ontwikkeling, investeringen in innovatieve technologie met een grote impact. Steun voor de mensen die het het meest nodig hebben (en die zich geen dure aanpassingen kunnen veroorloven om hun CO2-uitstoot te verminderen).

Originally posted 2018-05-27 20:52:37.

%d bloggers vinden dit leuk: