Jouke Verlinden / Associate professor

University of Antwerp, Faculty of Design Sciences / Industrial Design

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

De uitdaging waar we voor staan is gigantisch, de maatschappij heeft behoefte aan een nieuwe moraal, die het milieu-, sociaal-technisch en economisch denken omvat. Het is te gemakkelijk om het te wijten aan een buurland, een continent of gewoon “iedereen”. We moeten onze eigen hefboomwerking creëren, om nieuwe producten en diensten te definiëren die inspireren en energie/ecologische voetafdruk besparen. Daarom is productontwerp en designwetenschappen belangrijk. Ik werk aan 3D geprinte bruggen in roestvrij staal (MX3D Amsterdam) waar we hebben gemeten en gepubliceerd over de milieu-impact, die overigens lager is dan traditioneel gieten of CNC frezen. Nieuwe producten zoals op maat gemaakte kleding, lokaal geproduceerd zonder afval en on-demand, die een levensvatbaar alternatief vormen voor snelle mode (of “klerenbende” zoals ze in het Nederlands zeggen). Het is mijn missie om deze thema’s verder uit te werken, en om nieuwe ideeën en nieuwe technologieën/bedrijfsplannen uit te lokken die mens & milieu centraal stellen (Augmented Fabrication).
Moeilijkheden omvatten: Hoewel ik vegetariër ben (mijn hele familie is) en elke dag met de fiets naar het werk rijd, is het moeilijk om duurzaamheid te veranderen in een Vlaamse stad waar onze buren aan beide zijden nog steeds benzine gebruiken voor de verwarming van hun huis (Mazout) en waar auto’s 70 km/uur rijden. Kunststoffen worden weggegooid, containerdeposito’s bestaan niet in dit land……. Door onszelf te veranderen verandert het dorp niet automatisch, en er zijn meer financiële prikkels nodig om het gedrag van koppige, conservatieve en toch zeer redelijke mensen te veranderen.
[Bekker, A. C., & Verlinden, J. C. (2018). “Life cycle assessment of wire+ arc additive manufacturing compared to green sand casting and CNC frezen in stainless steel” Journal of Cleaner Production, 177, 438-447.]

Originally posted 2018-09-11 21:22:39.

%d bloggers vinden dit leuk: