Anne Habraken / Research Director FNRS

Uliege / Engineer PhD on Materials & Mechanics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ingenieur in materialen, ik evolueer op het gebied van mechanica en bouwkunde. De zorg om recycling is vandaag de dag aanwezig, maar het ontwerp waarin de demontage en de recycling zijn geïntegreerd, is nog ver verwijderd van de huidige praktijk. De markt streeft nog steeds naar snelle en goedkope oplossingen. Ecologische initiatieven moeten worden versterkt door succesvolle voorbeelden, wettelijke beperkingen en sterke financiële prikkels.
Dichter bij 60 jaar dan 50, moeder van 3 kinderen, woon ik in Wallonië. Al meer dan 25 jaar promoot ik de fiets en Low Waste oplossingen alleen al in de praktijk. De zaden zijn volwassen geworden en ik ben er trots op dat ik de klimaatverantwoorde keuzes van mijn kinderen zie. Bijna twee jaar geleden veranderde mijn leven en was het grote familiehuis het verleden. Ik koos ervoor om niet te verhuizen voor een kleiner huis met 4 gevels of zelfs een appartement in een klassiek gebouw, maar om samen te wonen met mijn zus, de tijd van het ontwikkelen van een project van gegroepeerde nederzetting genaamd “STIRA”. Gedreven door de noodzaak om de ecologische voetafdruk te verkleinen, ontwikkelen we het concept van één enkel gebouw met twaalf appartementen. Elk met zijn kleine woonkamer, slaapkamer(s), een douche en een keuken blijft onder de gebruikelijke vlakke ruimte omdat de bewoners een grote polyvalente zaal, een wasserette, een werkplaats, een fietsenstalling delen. Het optimale beheer van water, energie, materiaalkeuze, droge toiletten zijn uitdagingen die ons bezighouden. Een tuin, een moestuin, het poolen van apparatuur, gedeelde auto’s en samenwerking op het gebied van bestuur. Dit project is gericht op de verspreiding van de kennis. Een van de partners is reeds acteur van een democratische school, een andere is een pottenbakker. Persoonlijk, actief in een vereniging die zich bezighoudt met wilgenplantages, ben ik bezig met het vergaren van kennis in klassieke en wilde manden. Een goed ontworpen mand kan tientallen jaren meegaan, gerepareerd worden. De CO2-kosten van een gereedschaps- of speelgoedkist, een rieten wiegje is veel lager dan elk ander plastic object. Ambachtelijke praktijken op basis van natuurlijke hulpbronnen verminderen het verbruik van producten en energie. Elk zelfgemaakt apparaat heeft tijd nodig om te vinden of de samenleving evolueert naar meer intergenerationele solidariteit. In het STIRA-project kenden de partners elkaar niet aan de basis. Zeker kijken naar alternatieven voor individuele huisvesting hebzuchtig in m², energie, water, de groep evolueert en leeft voor twee jaar. We zijn nu klaar om een veld te kopen en te laten zien dat burger-samenwerkingsalternatieven niet alleen utopie zijn.

Originally posted 2018-07-08 18:34:04.

%d bloggers vinden dit leuk: