Amar van Laar / PhD candidate

Ghent University / Molecular Nutrition & Biomedical Health Sciences

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als voedings- en gezondheidswetenschapper met een sterke interesse in het milieu vecht ik dagelijks voor een gezonde samenleving op een gezonde planeet. Ik beschouw de klimaatverandering en de epidemie van chronische ziekten als de belangrijkste problemen van deze eeuw. In beide gevallen is preventie van cruciaal belang en moeten nu beginnen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat elk jaar 4,2 miljoen mensen sterven als gevolg van luchtvervuiling. Bovendien woont 91% van de wereldbevolking in gebieden met een slechte luchtkwaliteit, wat onaanvaardbaar is.
Om een bijdrage te leveren, doe ik (I) gezondheidsgerelateerd voedingsonderzoek, (II) neem ik actief deel aan commissies en denktanks die zich bezighouden met de problematiek van gezondheid, klimaat & voeding, en (III) via mijn activiteiten als bestuurslid van Jong Groen. Ik verklein mijn eigen voetafdruk door vegetarisch te zijn, te voorkomen dat ik voedsel verspil, niet in een auto te rijden, warme kleren te dragen in plaats van te verwarmen en door te kiezen voor alternatieven voor het vliegtuig. Ik houd ook politici in de gaten.
Het blijft een strijd om het gebruik van plastic terug te dringen, vooral als iemand die steriel moet werken in het labo. Ik probeer ook het onnodige gebruik van water te verminderen.
Ik raad de overheid aan om te investeren in fietspaden, openbaar vervoer, een betaalbaar Europees treinnetwerk, onderzoek naar milieu-innovaties en financiering van klimaatbewuste start-ups. Bovendien moeten de belastingen voor bedrijven gebaseerd zijn op zowel de winst als de koolstof voetafdruk. Ik zou een voorstander zijn van de invoering van schoolcursussen over gezonde en duurzame voeding, zoals we dat ook doen voor roken. En we hebben klimaatregelgeving nodig in België…..
Voor de consument raad ik aan om lokaal plantaardig voedsel te kopen en indien mogelijk de fiets te gebruiken. We kunnen zelfs op de lange termijn geld besparen door onze huizen te isoleren, oude apparaten te vervangen en onze eigen energie te produceren.
Kleine veranderingen maken een verschil als ze door veel mensen worden uitgevoerd. We moeten niet bang zijn om pioniers te zijn. Revoluties moeten ergens beginnen en als kinderen het klimaat tot een hot topic kunnen maken, moeten wetenschappers in staat zijn om idealen werkelijkheid te maken!

Originally posted 2018-08-27 06:05:12.

%d bloggers vinden dit leuk: