Claire Rommelaere / Teaching and research assistant

University of Namur / Law

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik denk elke dag na over de negatieve effecten van onze manier van leven op het milieu en op andere mensen, waar ook ter wereld. Kwesties op het gebied van sociale rechtvaardigheid zijn deel gaan uitmaken – misschien wel het belangrijkste – van dit systeemdenken. Het lijkt mij dat een samenleving die niet ondersteunend is, niet veerkrachtig kan zijn. Aangezien ik geboren ben in 85 jaar, zie ik mezelf als een puur product van de consumptiemaatschappij, dus de veranderingen die ik probeer door te voeren hebben vooral betrekking op de manier waarop mijn familie consumeert: we proberen onze geest te herconfigureren om tevreden te zijn met precies datgene wat we nodig hebben en om eerlijke en gesloten productiekanalen te selecteren. In hetzelfde idee hebben we geleerd om niet-verbruiksartikelen te respecteren: om ze te repareren, te hergebruiken en te delen in plaats van steeds nieuwe spullen te kopen. Het is een heel andere manier om de wereld te zien, de middelen die we er uit halen, en het doordringt alles wat we doen: het dagelijkse gezins- en beroepsleven, vakanties, feesten, …. Het is een nooit aflatende maar spannende weg. Een van de moeilijkste dingen op die weg is het omgaan met onze eigen inconsistenties en de huidige voortdurende en woedende greenwashing van bedrijven en instellingen. Misschien moet de meest beslissende verandering in de samenleving wel op psychologisch vlak plaatsvinden: we hebben geen verbeeldingskracht om alternatieven aan te reiken. We lijken ons niet voor te kunnen stellen dat we gelukkig zouden kunnen zijn terwijl we een eenvoudiger leven leiden. We koesteren vrijheid, maar we zijn slaaf geworden van een consumptiecultuur, ten behoeve van een zeer klein aantal mensen, en toch zijn we bang om het model te veranderen.

Originally posted 2018-11-03 02:51:18.

%d bloggers vinden dit leuk: