Francois Rineau / Tenured professor

UHasselt / Climate change and soil microbes

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik leid een grote onderzoeksinfrastructuur die de impact van de klimaatverandering op ecosystemen en de diensten die zij onze samenleving leveren, beoordeelt. Ik ben me er dan ook terdege van bewust hoe de klimaatverandering ons leven, direct of indirect, steeds meer zal (en nu al steeds meer) beïnvloeden.
Maar hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen in een wereld waar we gevraagd wordt bij te dragen aan een steeds grotere economische groei (wat betekent meer produceren), meer flexibiliteit (wat vaak betekent meer woon-werkverkeer) en waar velen van ons voorrang moeten geven aan meer directe bedreigingen (zoals: hoe kan ik deze maand mijn huur betalen)? Er is natuurlijk geen perfect antwoord, maar elk gebaar telt, zo weinig als het lijkt, omdat het meerdere miljoenen keren versterkt kan worden.
Dit zijn slechts voorbeelden van hoe ik probeer bij te dragen aan het verkleinen van mijn voetafdruk. Verre van perfect, maar nog steeds beter dan niets:
-Veranderen van grote, oude auto voor een kleine, zuinige auto (van 180 tot 103 g CO2/km)
Woon-werkverkeer met een combinatie van auto en fiets: 100% fiets is te lang (40km) maar ik stop een opvouwbare fiets in de auto en fiets voor de laatste 5 km
-Ramen openen in plaats van het gebruik van airco
-Zoveel mogelijk met de trein naar vergaderingen in andere Belgische steden
-Het beperken van de conferenties waar ik met het vliegtuig naartoe moet gaan tot één per jaar
-Minder dan één keer per maand rundvlees eten
-Vlees in het algemeen minder dan één keer per dag eten
-Verlaging van de huisverwarming met 1,5 C
-Veranderen van een zoekmachine op internet naar een zoekmachine die het planten van bomen in de Sahel financiert (het klinkt kreupel, maar zal wereldwijd een zeer sterke impact hebben: bomen brengen niet alleen zuurstof, maar verminderen ook erosie, verbeteren het vasthouden van water, en brengen vele andere diensten…..)
-Huiswerk, indien mogelijk
Skype-bijeenkomsten met collega’s van andere Belgische universiteiten, voor zover mogelijk (bespaart reizen van 2 tot 10 personen)
Ik heb geprobeerd om een speedpedelec te zoeken om volledig met de elektrische fiets te pendelen, maar deze zijn nog steeds te duur om te kopen.
Misschien is het goede nieuws wel dat het verminderen van de koolstofvoetafdruk van onze samenleving kan worden gecombineerd met het creëren van veel nieuwe banen in de groene energiesector – misschien een manier om tegelijkertijd naar een energie-efficiëntere, maar ook meer gelijkwaardige samenleving toe te werken…. Want zonder dat, laten we eerlijk zijn, zijn we gedoemd.

Originally posted 2018-05-23 01:34:22.

%d bloggers vinden dit leuk: