Veronique bragard / professor

Université catholique de Louvain / Literatures in English

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik werk al vele jaren aan dekolonisatie in de literatuur en ik heb me gerealiseerd dat dit hand in hand gaat met degrowth/ethiek van de grenzen.
Vandaag neem ik deze dimensies op in mijn lessen, die de politieke functie van de literatuur behandelen, in haar thema’s, vormen, esthetiek en ethiek. Ik heb een nieuwe klas gecreëerd die zich richt op de problematiek van gender en duurzaamheid in utopische / dystopische ficties. Het is een plaats van debat en alternatieve onderwijsmethoden geworden.
In al mijn literatuurcursussen benader ik duurzaamheid, direct of indirect. De werken van talrijke wetenschappers en kunstenaars blijven mijn manier van denken inspireren en destabiliseren (Haraway, Latour, Sarr, Demos, Atwood, Hegeland, McCarthy, Callenbach,….).
Mijn lezingen, gesprekken met mijn man, vrienden, studenten, collega’s en kinderen blijven me dagelijks uitdagen en nodigen me uit om me bezig te houden met regeneratie en grenzen.
Het opleggen van mezelf grenzen stelt me niet alleen in staat om middelen te delen en me dichter bij andere levende wezens te brengen, het brengt me er ook toe om andere levensstijlen te creëren (ik fiets elke dag), om na te denken (door middel van kunst en andere uitdrukkingsvormen), om te eten (met nieuwe plantaardige recepten!), om te bezoeken (altijd dichter bij huis – laatste ontdekking: de lussen van de Maas), om te cultiveren (om te begrijpen en te verwelkomen wat de aarde ons biedt).
Ik moet onze lokale burgercoöperatie Quatre Quarts bedanken voor het feit dat ze deze reis tot een creatieve en sociale ontdekkingstocht heeft gemaakt, die ons dichter bij de anderen in mijn eigen stad heeft gebracht. Het is een plaats van uitwisseling, verbinding, viering, ambacht, lokaal eten, collectieve intelligentie die laat zien hoe de overgangsbeweging een ethische beweging “samen” is. Het gaat om andere manieren om ons lichamelijk, maar ook geestelijk, sociaal en mentaal te voeden. Het is een geweldige uitdaging!!!!!

Originally posted 2018-05-29 14:08:14.

%d bloggers vinden dit leuk: