Frederic Bouhon / Professor

University of Liège / Law

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als hoogleraar publiek recht ben ik vooral geïnteresseerd in de inhoud van de Belgische grondwet, maar ook in de evolutieperspectieven ervan. In samenwerking met een aantal collega’s heb ik onlangs een forum georganiseerd over de herziening van de Grondwet, dat zich onder andere richtte op het thema van de ecologische overgang. Dit proces zou een nuttige stap kunnen zijn om bij te dragen tot een betere inachtneming van duurzame ontwikkeling in de Belgische wetgeving.
In mijn dagelijks leven, op de universiteit en thuis, probeer ik mijn ecologische voetafdruk te verkleinen door de aankoop van verpakte producten zoveel mogelijk te vermijden, door gebruik te maken van herbruikbare flessen en containers en door mijn gebruik van de auto geleidelijk aan te beperken. Ik probeer ook de interesse en eenvoud van deze acties om mij heen te tonen.
Ik moet toegeven dat sommige aspecten van mijn leven, met name mijn beroepsleven, een aanzienlijke ecologische kost met zich meebrengen die moeilijk te vermijden is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij reizen naar afgelegen bestemmingen, noodzakelijkerwijs per vliegtuig, om conferenties en seminars bij te wonen, die de kern van de academische activiteit vormen. Het is waar dat sommige reizen kunnen worden vervangen door videoconferenties, maar ik blijf ervan overtuigd dat echte ontmoetingen met collega’s uit andere landen en culturen essentieel zijn voor de ontwikkeling van relevante wetenschappelijke projecten.
Ik denk dat de prioritaire ontwikkelingen, die op politiek niveau moeten worden ondersteund, betrekking moeten hebben op het aanbieden van alternatief vervoer voor de auto en de verpakking van consumentenproducten, omdat dit zaken zijn die bijna alle individuen aangaan. Ik ben er ook van overtuigd dat een snelle gedragsverandering mogelijk is als deze voldoende wordt aangemoedigd.

Originally posted 2018-10-12 16:10:43.

%d bloggers vinden dit leuk: