Alexis Merlaud / Researcher

BIRA-IASB / Atmospheric chemistry

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik ontwikkel instrumenten om de luchtsamenstelling te meten en metingen in het veld uit te voeren. Sinds mijn geboorte in 1981 is de CO2-concentratie met 20% gestegen. We weten dat het te wijten is aan ons gebruik van fossiele brandstoffen en aan ontbossing, we weten dat de antropogene stijging van CO2 en andere broeikasgassen het klimaat op aarde nu al verandert, en we verwachten dat de gevolgen ervan drastisch ernstiger zullen worden zonder een serieuze vermindering van de uitstoot. Ernstige gevolgen zijn onder meer overstromingen, droogte en hittegolven, die de opbrengst van gewassen en de beschikbaarheid van voedsel op een planeet waar de bevolking nog steeds groeit, zullen verminderen. Klimaatverandering is een existentiële bedreiging voor onze soort, zoals kernwapens.
Als inwoner heb ik besloten om in een appartement dicht bij mijn werk te wonen en om de auto meestal te vermijden in de stad. Ik eet minder vlees en probeer de consumptie en verspilling te verminderen. Als wetenschapper lijkt het me verkeerd om de boodschap te geven dat individuele acties de oplossing zijn. Wetenschappers, die tot een bevoorrecht deel van de samenleving behoren, moeten mensen niet betuttelen, vooral niet in een context waarin de bevolking steeds armer wordt. Ze zouden kennis openbaar moeten maken. Het is belangrijk voor mij om betrokken te raken bij de populaire wetenschap. Daarom probeer ik het bewustzijn in verschillende kringen te vergroten door middel van artikelen en openbare presentaties.
Een van de verschillende problemen waarmee wetenschappers kunnen helpen, is het bestrijden van de gevaarlijkste irrationele overtuigingen. In de VS is een aanzienlijk deel van het publiek niet bang voor de klimaatverandering, omdat Christus binnenkort terugkomt om hen te redden. In Europa hebben we een equivalent van de mensen die ons zeggen dat we ons geen zorgen moeten maken, omdat de technologie ons uiteindelijk zal redden. Technologie kan bijdragen aan de oplossingen, maar dan wel onmiddellijk en actief gericht op het belang van de samenleving.
Klimaatverandering, aantasting van de ozonlaag of luchtvervuiling zijn wat economen noemen tekortkomingen van de markt, de markt is niet in staat deze aan te pakken. Als CEO’s geen rekening houden met de klimaatverandering, is dat niet omdat ze zich niet om hun kinderen bekommeren, maar omdat ze de kortetermijnwinst van hun bedrijf moeten maximaliseren. Als ze dat niet doen, zijn ze weg en neemt iemand anders hun baan aan. De enige democratische manier om de achteruitgang van het milieu aan te pakken is door de publieke controle op bedrijven drastisch te vergroten.

Originally posted 2018-04-26 18:43:46.

%d bloggers vinden dit leuk: