Charles-Hubert Born / Professor

JUR-I / Law

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik ben hoogleraar milieu- en stedenbouwkundig recht aan de UCLouvain en jurist. Ik maak me zorgen over de achteruitgang van de biodiversiteit en de voortdurende opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor het menselijk welzijn en de ecosystemen. Om een bijdrage te leveren aan de transitie, probeer ik al een paar jaar mijn eigen consumptie te verminderen en te verduurzamen. Ik vermijd nieuwe aankopen, repareer wat gedragen wordt, ik geef de voorkeur aan gedematerialiseerde geschenken, ik koop eerst in tweede hand en als ik nieuwe producten moet kopen, geef ik de voorkeur aan duurzame producten. Ik probeer mijn afvalproductie te verminderen door verpakkingen en wegwerpproducten te weigeren, door mijn containers binnen te brengen, door wat voedsel in bulk te kopen, enz. Wat voedsel betreft, heb ik mijn vleesconsumptie sterk verminderd. Ik koop 60-70% van de biologische en/of lokale producten, met uitzondering van bepaalde voedingsmiddelen (frites, granen, Aziatische keuken, enz.). Ik koop seizoensgebonden, biologische en/of lokale groenten en fruit, met uitzondering van bananen, citrusvruchten,….). Wat de mobiliteit betreft, woonachtig in Les Bons Villers, ga ik 3 keer per week met de bus en de vouwfiets naar mijn werk en werk ik 1 dag per week naar huis. Ik rijd als ik geen keus heb (activiteiten vroeg of laat in de avond). Ik reis professioneel met de trein-bus/tram-vouwfiets indien mogelijk. Met mijn gezin (4 personen) reizen we met de auto of het vliegtuig (wintersport één keer per jaar, één keer per jaar een stedentrip in Europa, één keer per zomer). Ik compenseer het vliegverkeer en ben van plan om de kilometers die ik de afgelopen 10 jaar met de auto heb afgelegd, te compenseren. In ons huis hebben we ons dak geïsoleerd en een condenserende gasketel geïnstalleerd. We hebben fotovoltaïsche panelen en we hebben een leverancier van groene stroom.
Deze inspanningen vereisen compromissen en mijn familie is nog niet bereid om een aantal consumptiegoederen op te geven, zoals twee auto’s of vliegreizen. Omdat ik geen compromissen wil opleggen of beoordelen, maak ik compromissen en probeer ik tegelijkertijd het bewustzijn van de gevolgen van onze levensstijl te vergroten of te laten zien welke besparingen er mogelijk zijn.
In het algemeen denk ik dat onderwijs, bewustwording en opleiding een belangrijk onderdeel van de overgang zijn. Zolang het huidige economische systeem dominant blijft, hebben de consumenten de verantwoordelijkheid om de economie te veranderen door duurzame goederen en diensten te vragen in een circulaire, koolstofarme economie. Voor de biodiversiteit zijn landbouw, bosbouw en ruimtelijke ordening prioritair beleid dat moet worden gericht.

Originally posted 2018-11-01 16:28:09.

%d bloggers vinden dit leuk: