Thierri Walot / Project manager

UCL-ELIA / Agroenvironment

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als landbouwkundige is het mijn dagelijkse taak om boeren aan te moedigen om de bodem, het water en de biodiversiteit, die op hun beurt weer van invloed zijn op de klimaatverandering, beter te beschermen. Heel vaak houden veel boeren – en de boerengemeenschap in bredere zin -, met inbegrip van de overheid en de administratieve diensten die met deze aspecten belast zijn, daar niet echt rekening mee. In het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie spelen subsidies een doorslaggevende rol bij het garanderen en stabiliseren van het inkomen van landbouwers. Het GLB vertegenwoordigt ongeveer 40% van de begroting van de EU. Zonder deze steun zouden de meeste bedrijven niet kunnen overleven. Een van de kenmerken van het GLB is dat subsidies niet mogen worden toegekend aan degenen die grote milieuschade veroorzaken. Bovendien kunnen de subsidies hoger uitvallen als er milieuverbeteringen worden doorgevoerd. Beide opties zijn echter niet substantieel ontwikkeld en het effect ervan is verwaarloosbaar.
De Waalse (Belgische) administratie herziet momenteel haar implementatie van het GLB en hoe de budgetten van de EU 2021-2027 financiële periode op een duurzamere manier te gebruiken. Het enige wat nodig is, is de politieke wil van de regering/administratie. De samenleving als geheel speelt de komende jaren de belangrijkste rol bij het beïnvloeden van keuzes.
In mijn dagelijks leven heeft mijn familie ervoor gekozen om ons verbruik van niet-hernieuwbare energie te beperken. Leven op het platteland met paarden is een keuze die we 30 jaar geleden hebben gemaakt. Zonnepanelen leveren ongeveer de helft van onze warmwatervoorziening en hetzelfde geldt voor onze elektriciteitsproductie. Een houtkachel verwarmt het huis, in combinatie met een traditionele brandstofketel. Openbaar vervoer is een dagelijkse sleur (maar minder dan met de auto) en telewerken helpt onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook sorteren we ons afval en proberen we plastic waar mogelijk te verbieden.
Is dit een duurzame manier van leven voor de toekomst? Wij zijn voor strengere politieke milieubesluiten. We zullen ons veel sterker moeten aanpassen om te proberen onze manier van leven te behouden. Toekomstige generaties zullen deze keuze/kans waarschijnlijk niet hebben…..

Originally posted 2018-08-01 20:53:59.

%d bloggers vinden dit leuk: