Alessandra Carion / PhD student

UNamur / Master in organism biology and ecology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik werk momenteel in een labo van de Universiteit van Namen, afdeling Biologie, waar we ons zorgen maken over hoe het milieu organismen kan beïnvloeden en hoe deze organismen kunnen omgaan met nieuwe milieuomstandigheden om te acclimatiseren, aan te passen en te evolueren in een veranderend milieu. Wanneer zich drastische veranderingen in het milieu voordoen, kunnen organismen moeite hebben om die nieuwe milieuomstandigheden het hoofd te bieden, wat leidt tot een afname van de overlevingskansen, maar ook tot een afname van het aantal individuen dat tot in het voortplantingstijdperk overleeft.
Enkele jaren geleden ben ik begonnen met het geleidelijk veranderen van de manier waarop ik consumeer om mijn impact op het milieu te minimaliseren:

  • die in sterk geïsoleerde gebouwen wonen…
  • het consumeren van lokaal, seizoensgebonden en biologisch voedsel door het grootste deel van onze boodschappen te doen in een boerencoöperatie.
  • vermindering van de consumptie van levensmiddelen en goederen verpakt in plastic
  • na te denken over mijn reisgewoontes…
    Ook al lijken deze acties gemakkelijk te realiseren, toch hebben we nog steeds problemen. Een daarvan is de moeilijkheid om zo te consumeren als je niet de mogelijkheid hebt om naar een boerenmarkt of -coöperatie te gaan (omdat het ver weg is of omdat het vroeg gesloten is). Zelfs als je er toegang toe hebt, besef je dat plastic en papier overal worden gebruikt (je gaat naar de slager, je hebt plastic, je gaat naar de bakkerij waar je papier hebt,….).
    Ik denk dat als we de bevolking echt de kans willen geven om op een slimme manier te consumeren zonder dat de kosten stijgen, we politieke besluiten op nationaal niveau nodig hebben, maar ook op Europees niveau om de regels te standaardiseren. Het verbod op kunststoffen in superarckets voor levensmiddelen die deze niet nodig hebben (groenten en fruit), dwingt hen om de toegang tot bulkvoedsel te ontwikkelen, het gebruik van rietjes overal in Europa te verbieden, de belastingen op de niet-biologische voedselproductie te verhogen, enz….
    Hier zijn slechts enkele voorbeelden van wat er kan worden gedaan op het gebied van voedselconsumptie, maar er zijn tal van andere sectoren waar de politiek druk kan uitoefenen door middel van politieke besluiten (het vergroten van het isolement van Belgische huizen, het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer door de toegang te vergroten en de kosten ervan te verlagen, het gebruik van brandstofaccijnzen bij de ontwikkeling van hernieuwbare energieën, het ontwikkelen van groene zones in ons dichtbevolkte land om de biodiversiteit te bevorderen, het verbieden van alle chemische producten die mogelijk nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid (niet alleen voor de menselijke gezondheid), etc.).
    Het is dringend noodzakelijk dat ons land en Europa maatregelen nemen om een betere manier van consumptie te bevorderen en de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit te beperken.

Originally posted 2018-05-07 23:20:53.

%d bloggers vinden dit leuk: