Anne Tihon / Professeur émérite

Université catholique de Louvain / Philologie classique

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn ervaring is privé: in de afgelopen jaren heb ik zorgwekkende veranderingen in mijn tuin opgemerkt, waaronder een afname van het aantal vogels, verdwijningen van insecten, bijen, een afname van het aantal amfibieën, om nog maar te zwijgen van periodes van droogte en hittegolven. We proberen de aanwezigheid van vogels en insecten te stimuleren, we vermijden pesticiden en we pleiten voor het onderhoud van landbouwgebieden en tegen misbruik van verstedelijking. Dit geldt voor mijn gemeente (Court-St-Etienne) maar vooral voor Louvain-la-Neuve, waar het centrum volledig misvormd is door de opeenstapeling van gebouwen en de ontwikkeling van het winkelcentrum ten nadele van de eerlijke handel en beter verdeeld is in de stad (dit alles onder de bescherming van een burgemeester van de Ecolo-partij en de universiteit).
Wat mijn beroepservaring betreft, heb ik vaak geprotesteerd tegen de werkomstandigheden in het FIAL Faculteitsgebouw (UCL): eenvoudige beglazing, gebrek aan isolatie, overmatige warmte in de zomer, vrieskou in de winter, blootgestelde elektriciteitsdraden, vroegtijdige en ontoereikende reparaties… Meer dan twintig jaar geleden had dit gebouw gerenoveerd moeten worden, niet alleen voor het comfort van degenen die er werken, maar ook om energieverlies te voorkomen.
Er zijn tal van veranderingen nodig: we moeten terugkeren naar het oude regime, waar de afstand tussen arm en rijk te groot en ondraaglijk wordt voor de minstbedeelden: er is meer sociale rechtvaardigheid nodig, de renovatie van openbare gebouwen (gerechtshoven, serres!), de snelle voltooiing van het GEN om de verkeersopstoppingen richting Brussel te beperken, enz. Meer in het algemeen zouden grote cruiseschepen verboden moeten worden en vooral zouden zij de toegang tot de kusten en bedreigde steden (zoals Venetië) moeten worden verboden, zouden goedkope vluchten moeten worden beperkt, zou het openbaar vervoer moeten worden aangemoedigd, zou de toegang tot het centrum van de grote steden snel, comfortabel en stipt moeten worden beperkt, zou de toegang tot het centrum van de grote steden moeten worden beperkt: er zouden parkeer- en rijvoorzieningen kunnen worden gecreëerd, met frequente pendelbussen (elektrische bussen), zoals in Salzburg of andere steden….., of zou de toegang tot het centrum kunnen worden belast, zoals in Londen. We moeten mensen leren om geen lege blikjes weg te gooien, op te ruimen met kinderen, kaartjes uit te reiken aan chauffeurs die “muziek” aan iedereen in volle vaart opdringen…. Maar genoeg voor nu!

Originally posted 2018-05-25 21:31:27.

%d bloggers vinden dit leuk: