Aurore Degré / Professor

ULiège – Gembloux Agro-Bio Tech / Soil physics, Hydrology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Zal de klimaatverandering leiden tot meer overstromingen, bodemerosie en modderstromen? Ja. En ook de kwaliteit van onze watervoorziening zal worden aangetast. De landbouwproductie zal worden beïnvloed. Dit is een ernstige zaak en zal nog meer worden als we onze watervoorraden en bodems niet beschermen. De huidige beleidsmaatregelen zijn zeer ontoereikend.
Nu al worden er geleidelijk aan veranderingen ontdekt in de statistieken van extreme gebeurtenissen. Ze worden beïnvloed door het klimaat, maar ook door grote veranderingen in ons landgebruik en onze landbouwpraktijken. Onverdichtheid van het land, intensievere regens die de bodem eroderen, voedingsstoffen naar het grondwater en de rivieren transporteren, om nog maar te zwijgen van de gewasbeschermingsmiddelen……. De hydrologische cyclus wordt intenser en ook chaotischer. Als we de klimaatscenario’s van het IPCC voor de nabije toekomst in ogenschouw nemen, is het duidelijk dat al deze ontwikkelingen binnenkort nog zullen verergeren.
Er is een grens aan de bodem die kan worden geërodeerd op een veld. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt tot 30 cm bodemverlies gemeten. Dit vertegenwoordigt honderden jaren natuurlijke bodemvorming. Bij dezelfde landbouw zal het verlies in de komende 60 jaar waarschijnlijk veel groter zijn. We verspillen een kostbare en nauwelijks hernieuwbare hulpbron.
Wat kunnen we op onze schaal doen? Onnodige uitstoot van broeikasgassen te bestrijden en de producten te consumeren van een redelijke landbouw die zorgt voor water en bodem. Dit zijn mijn persoonlijke keuzes.
Als onderzoeker is het belangrijk om je collega’s te ontmoeten. Als ik deelnam aan alle bijeenkomsten en symposia die mijn vakgebied vooruitgaan, kon ik op vliegvelden wonen en mijn frequent flyerkaart op schandalige wijze tonen. We willen graag internationaal samenwerken. We moeten snel gaan, zo snel terugkomen, ook omdat er op onze universiteiten zo weinig van ons zijn om toekomstige bio-ingenieurs les te geven en het moeilijk is om lang weg te zijn. Wat een ironie.
In 2019 heb ik besloten dat mijn reizen naar Europa, hoe lang het me ook kost, met de trein zullen plaatsvinden. Gewapend met mijn kalebas en mijn tablet, mijn smartphone als wifi-hub, gebruik ik deze tijd door te werken. We moeten dit principe nog steeds door onze collega’s, onze autoriteiten, geaccepteerd zien te krijgen. Het is alleen op mijn schaal, het is onvoldoende, maar het is absoluut noodzakelijk.

Originally posted 2018-04-28 19:16:07.

%d bloggers vinden dit leuk: